Ombudsman Kosova zahteva ocenu ustavnosti zakona o platama
05.12.2019

Ombudsman Kosova zahteva ocenu ustavnosti zakona o platama

Ombudsman Kosova zahteva ocenu ustavnosti zakona o platama Foto: prtscr ytb
Ombudsman Kosova uputio je danas zahtev Ustavnom sudu da oceni Zakon o platama u javnom sektoru, saopšteno je iz institucije Ombudsmana Kosova. Zatražio je i izricanje privremene mere na primenu ovog zakona do konačne odluke Ustavnog suda.

Institucija Ombudsmana je ocenila da "Zakon o platama u javnom sektoru i Aneks jedan (1) ovog zakona nisu uspeli da prenesu ustavni duh u pogledu podele vlasti, jednakosti pred zakonom a ni garanciju imovinskog prava. Štaviše, Ombudsman smatra da ovaj zakon nije u skladu sa principima vladavine zakona zbog nedostataka u pogledu njegove jasnoće, tačnosti i predvidljivosti".

Iz ove institucije podsećaju da su primili 35 pojedinačnih žalbi od različitih subjekata iz javnog sektora protiv ovog zakona uključujući i žalbe od strane zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, policiji i civilnoj službi.

Zakon o platama stupio je na snagu 1. decembra i predviđa povećanje plata za deo radnika javnog sektora, ali i smanjenje plata najvišim javnim službenicima.

Međutim, ukoliko Ustavni sud usvoji zahtev Ombudsmana i suspenduje sprovođenje ovog zakona do konačne ocene ustavnosti, deo radnika javnog sektora neće primiti uvećane plate u decembru.

Predstavnici tri najveća sindikata na Kosovu – sindikata zdravstvenih radnika, sindikata obrazovnih i radnika iz oblasti kulture i nauke i policijskog sindikata – već su najavili da će zbog mogućnosti da Ombudsman pošalje ovaj zakon na ocenu ustavnosti pokrenuti proteste zaposlenih u ovim oblastima, što može dovesti do kolapsa institucija zemlje.

Ovakve najave sindikata kosovski Ombudsman je ocenio kao pretnje i mešanje u rad ove institucije koja je po zakonu nezavisna da izvršava svoj mandat.

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side