14.11.2017 Kragujevac

Okrugli sto: Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju

Okrugli sto: Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju Foto: Pixabay
Žrtve porodičnog nasilja se teško zapošljavaju, naročito žene srednjih godina a žrtve se retko odlučuju da traže posao usled straha, nesigurnost, kao i brige o tome ko će im čuvati decu dok rade, rečeno je u Kragujevcu na okruglom stolu o zapošljavanju osoba koje teže nalaze posao.

Učesnici okruglog stola o preprekama i mogućim rešenjima za te kategorije u okviru projekta "Znanjem do posla", koji se sprovodi u pet gradova u Srbiji, ocenili su da je žrtvama nasilja zbog brojnih teškoća potrebna stalna psihološka podrška i praćenje da bi se osnažile za ekonomsku samostalnost i uklopile u normalne životne tokove.

Prema podacima Centra za socijalni rad u Kragujevcu, od januara do septembra ove godine prijavljeno je 600 slučajeva porodičnog nasilja od čega 85 odsto čine psihičko i fizičko nasilje, a najveći broj prijava - 434 je zbog nasilje nad ženama.

U Prihvatilištu za žrtve porodičnog nasilja tokom ove godine zbrinuto je 28 žena sa 25 dece.

Predstavnici Centra za socijalni rad u Kragujevcu naveli su da je žrtvama porodičnog nasilja potrebno ekonomsko osnaživanje "na duže staze" umesto ad hoc novčane socijalne pomoći i drugih mera socijalne zaštite koje mogu da osobu učine pasivnom da ne traži posao.

Predstavnica kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Vesna Milovanović rekla je da je trenutno na evidenciji tržišta rada u Kragujevcu devet žrtava porodičnog nasilja i da je najviše mlađih žena bez obrazovanja.

"Naša iskustva govore da osećaju strah da će sa zaposlenjem izgubiti pravo na socijalnu pomoć, ali im uvek godi kada ih pozovemo na redovan razgovor sa savetodavcem, pružimo im potrebne informacije o slobodnim radnim mestima", rekla je Vesna Milovanović.

Dodala je da su osobe koje su trpele nasilje prepoznate kao teško zapošljiva grupa i "vuku" dodatnih 50 bodova ako konkurišu za sredstva NSZ za samozapošljavanje.

Tokom debate čula su se razmišljanja da mere NSZ nisu "skrojene" u skladu sa potrebama žrtava nasilja i da bi trebalo razmišljati o prilagođavanju.

Predstavnici nevladine organizacije "Oaza sigurnosti" naveli su da su razgovarali sa 30 žena do 35 godina starosti, koje su bile žrtve porodičnog nasilja, kako bi ih uključili u obuke "Znanjem do posla", čiji je cilj da se povećaju šanse za njihovo zapošljavanje, ali je na to pristalo samo 15.

Naveli su da žrtve nasilja imaju problem sa samopouzdanjem i strahuju da upuste u odgovornosti koje donosi zaposlenje.

Predstavnica te organizacije Mina Mijailović rekla je da će u program obuke za pekare biti uključeno deset žena, od koji će jedna pohađati kurs za šminkera, tri za frizere, a jedna će pohađati nastavu za viši nivo znanja engleskog jezika.

Iz "Moje pekare", firme koja je prihvatila da obučava žrtve porodičnog nasilja za pekarski posao, rekli su da je za dobro obavljanje posla važna motivacija i dobra obučenost radnika, a ne određenje da li su žrtve porodičnog nasilja ili nisu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen

  Brat ubijenog predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda " Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova Miroslav Ivanović je ocenio da ne misli da je to ubistvo izvedeno "smišljeno, profesionalno i sa političkom pozadinom".

 • Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je večeras u Novom Sadu da Vojvodina mora imati autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom planu."Vojvodina mora da ima autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom i na svakom drugom planu. Što je jača Vojvodina, jača je Srbija. Što je jača Srbija, jača je Vojvodina", rekao je Janković na tribini "Autonomija odlučivanja" koju je Pokret centra organizovao u hotelu "Fontana" u Novom Sadu.

 • Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova

  Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru pružio je danas punu podršku predsedniku Srbije i te partije Aleksandru Vučiću u, kako su saopštili, njegovim naporima za očuvanje mira i stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini i celoj zemlji.U saopštenju objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici novopazarskih naprednjaka se navodi da se Vučić "svim silama trudi da dođe do najprihvatljivijeg rešenja za srpski narod, naročito za Srbe na Kosovu i Metohiji".

 • Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije

  Budući Osnivači Saveza za Srbiju su na tribini o programu od 30 tačaka održanoj u Kraljevu kao najveće tačke neslaganja sa aktuelnim vlastima naveli slobodu medija i odnos prema Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju pokreta Dveri.Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da vlast "pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode" i dodao da proširenje EU nije nešto na šta Srbija može da utiče.

 • Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po

  Putnička vozila najduže čekaju na granici Srbije i Hrvatske.

 • Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je otvoreno pismo episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju u kojem je naveo da ne može da prećuti na njegovu netačnu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečju ili delom zastrašio ili zastrašivao Srbe na Kosovu.

 • Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija

  Novinarska i medijska udruženja upitila su danas pismo međunarodnim organizacijama u kome skreću pažnju na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave, a s ciljem sprečavanja rada medija.

 • Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK

  Specijalni kosovski tužilac Eljez Bljakaj, pre nego što je podneo ostavku, podigao je optužnicu protiv visokih funkcionera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zbog manipulacijama statusom veterana, koja do sada nije predata sudu, objavio je portal koha.net.

 • Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu

  Kosovski predsednik Hašim Tači pozdravio je danas izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

 • Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita

  Policija u Užicu uhapsila je D.A. (53), lekara specijalistu Opšte bolnice u Užicu, osumnjičenog za primanje mita, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi

  Fraza “daske koje život znače” nepogrešivo je primenljiva na celokupan rad Milene Minje Bogavac, ali tu je i pisanje i aktivizam i mnogo toga još kreativnog. Ove godine je prvi put dobila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst za “Jami distrikt”, predstava “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi” premijerno je izvedena 9. maja na Dan pobede, a pre samo mesec dana prihvatila je izazov da bude direktorka Šabačkog pozorišta. O svemu tome i još ponečemu s Minjom Bogavac razgovarala je Gordana Nonin

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side