OEBS: Preispitati odredbe Nacrta zakona o zaštiti vrednosti rata OVK
12.08.2020 Beograd

OEBS: Preispitati odredbe Nacrta zakona o zaštiti vrednosti rata OVK

OEBS: Preispitati odredbe Nacrta zakona o zaštiti vrednosti rata OVK
Misija OEBS na Kosovu pozvala je večeras kosovsku vladu i skupštinu da preispitaju odredbe Nacrta zakona o zaštiti vrednosti rata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za koje ocenuje da podrivaju slobodu izražavanja.


"OEBS podržava slobodu govora i slobodu izražavanja na Kosovu od 1999. godine, u bliskom partnerstvu s institucijama i medijima na Kosovu. U tom kontekstu naročito skrećemo pažnju na Član 5 ovog Nacrta zakona koji bi narušio slobodu govora i pravo pojedinaca da izražavaju svoja lična uverenja i politička gledišta", navela je Misija OEBS.

Misija je dodala da "deli zabrinutost" koju su izrazili Ambasada SAD u Prištini, Kancelarija EU na Kosovu i "drugi prijatelji Kosova", uključujući ambasade Nemačke i Švajcarske koje su kritikovale Nacrt zakona.

"Kosovo ima napredan pravni okvir u skladu s evropskim standardima koji štiti slobodu izražavanja i druga teško stečena prava i slobode. Međutim, ako bi se te zaštite odnosile samo na popularne ideje, one ne bi bile neophodne. Demokratija zahteva toleranciju neistomišljenika i uvažavanje drugačijeg stava, čak i o pitanjima od temeljnog istorijskog značaja", navela je Misija OEBS.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side