OEBS pozdravio odluku Vlade Srbije da stavi van snage zaključak o informisanju
03.04.2020 Beograd

OEBS pozdravio odluku Vlade Srbije da stavi van snage zaključak o informisanju

OEBS pozdravio odluku Vlade Srbije da stavi van snage zaključak o informisanju
Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio pozdravili su odluku Vlade Srbije da stavi van snage zaključak koji joj je davao kontrolu nad objavljivanjem informacija o pandemiji koronavirusa.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, Dezir je pozdravio "brzu reakciju srpskih vlasti i njihovu spremnost da uvaže primedbe i komentare medijske zajednice".

"Pristup informacijama je ključan za novinare da rade svoj posao i da profesionalno izveštavaju o pitanjima od javnog interesa koja se odnose na zdravstvenu krizu", rekao je Desir.

Ambasador Oricio je naveo da su "lokalne vlasti, odgovarajući pozitivno na opravdane zabrinutosti medijskih profesionalaca, pokazale posvećenost principu slobode izražavanja i razumevanje važnosti prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja".

"Otvorenost prema konstruktivnim sugestijama posebno će omogućiti lokalnim novinarima da bolje služe građanima i pružaju pouzdane informacije njihovim zajednicama", naveo je Oricio.

Vlada Srbije je u četvrtak stavila van snage zaključak koji joj je davao kontrolu nad objavljivanjem informacija o pandemiji korona virusa, posle verbalnih protesta i hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić zbog teksta o uslovima rada u Kliničkom centru Vojvodine.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side