Održano pripremno ročište po tužbi Dačića protiv Marinike Tepić
10.09.2020 | 13:35h ► 15:07h Beograd

Održano pripremno ročište po tužbi Dačića protiv Marinike Tepić

Održano pripremno ročište po tužbi Dačića protiv Marinike Tepić Foto: Beta/Emil Vaš
Tužba šefa diplomatije Ivice Dačiča za povredu ugleda i časti protiv zamenice predsednika Stranke slobode i pravde Marinike Tepić je "neosnovana i predstavlja nastojanje da se ona zaplaši" kako dalje ne bi iznosila sumnje u zakonitost njegovog postupanja vezanog za povlačenje priznanja Kosova, rekao je njen advokat Borivoje Borović tokom pripremnog ročišta u Prvom osnovom sudu.

Naredno ročište zakazano je za 9. mart naredne godine, što nosi "simboliku", kako je Borović primetio, jer su tog dana 1991. godine održane velike demonstracije u Beogradu protiv vlasti Slobodana Miloševića, a kada bi trebalo da budu saslušani Dačić, koji se danas nije pojavio u sudnici, i Tepić.

Borović je predložio da se formira Etička komisija kako bi se utvrdilo da li je Tepić mogla svojim "poslaničkim pitanjem" da povredi ugled Dačiću, jer je on "poznat i po tome što peva pred stranim diplomatama i izvodi nešto kao trbušni ples, a povezuju ga u javnosti i sa aferom 'kofer'".

Komisiju bi činili, kako je naveo, sociolozi Jovo Bakić i Ratko Božović kao i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Takođe je predložio da se, kao dokaz, pribavi izveštaj iz američke ambasade da li je ispitivala, "a smatramo da jeste", da li je bilo kontakata trgovaca oružjem sa predstavnicima vlasti kako bi dali mito za dobijanje poslova.

On je predložio da se kao svedoci pojave privrednici, među njima i Slobodan Tešić, kako bi se videlo da li su imali kontakta sa Dačićem i drugim iz Ministarstva spoljnih poslova i, takođe, da li to ima veze sa povlačenjem priznanja Kosova kao nezavisnog.

Borović je rekao da je Dačić podneo tužbu da bi zaplašio Tepić, navodeći da je naše pravosuđe "zarobljeno i pod kontrolom izvršne vlasti i, može se reći i da Srbija nema republičkog tužioca".

On je naveo da je "diktaturom zabranjem rad poslanicima tako da je Tepić konferenciju za novinare održala u holu Skupštine gde je i uputila poslaničko pitanje na koje Dačić posle kraćeg roka mora pisanim putem da joj odgovori kao poslanici.

Tepić je, u izjavi novinarima, navela da je, u formi poslaničkog pitanja, izričito rekla da ne ulazi u diplomatske načine povlačenje priznanja Kosova.

"Obratila sam se u odnosu na delovanje Dačiča koji je zlouptrebljavajući kampanju otpriznavanja i patriotizam uzimao novac od privrednika navodno u te svrhe a zapravo ga koristio za sebe", rekla je Tepić.

Tokom pripremnog ročišta, advokat Nemanja Lukić, punomoćnik Dačića, odbacio je tvrdnju da je Tepić iznela vrednosni sud, kome se može verovati ili ne, već je navodima tipa "lopov koji je uzimao novac za svoj džep" iznela nešto što treba da se dokazuje da li je tačno ili ne.

On je rekao i da će Dačić odrediti kolika je visina štete koja mu je naneta, koju će, kako je rečeno, ako mu bude dosuđena pokloniti u humanitarne svrhe.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side