Dačić prelomio na Vidovdan - uzima mandat za sastavljanje vlade
27.06.2012 | 23:00h ► 23:52h Beograd

Dačić prelomio na Vidovdan - uzima mandat za sastavljanje vlade

Dačić prelomio na Vidovdan - uzima mandat za sastavljanje vlade
Lider socijalista Ivica Dačić sastaće se danas sa prredsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem od koga će zatražiti mandat za formiranje nove vlade koju bi činile koalicija oko SPS-a, URS i naprednjaci.

U Predsedništvu Srbije potvrdili su da će se Nikolić i Dačić sastati u 11 časova i da će razgovarati o formiranju Vlade a da će se nakon toga - u podne Nikolić obratiti medijima.

Novosti pišu da su se Aleksandar Vučić i Ivica Dačić sastali u sredu i da bi, prema njihovom dogovoru kabinet bi trebalo da ima 12 ili 13 resora. Socijalisti bi zadržali sve dosadašnje kabinete, a dodali bi im i zdravstvo. Dinkiću su ponuđene finansije, regionalni razvoj, NIP, dok bi SNS vodio spoljne poslove, odbranu, pravdu, ekonomiju, poljoprivredu...

List Danas navodi, pozivajući se na izvore iz vrha SNS-a, da je vlada naprednjaka, koalicije oko SPS i URS dogovorena još pre desetak dana, ali da je Dačić tražio još vremena kako bi našao izgovor da napusti DS.

Danas - Podela resora:

Ivica Dačić - premijer i ministar policije

Aleksandar Vučić - prvi potpredsednik vlade i ministar za evropske integracije ili odbrane,

Mlađan Dinkić - potpredsednik vlade i ministar finansija i ekonomije,

Suzana Grubješić - šefica diplomatije,

Vladimir Cvijan - ministar pravde,

Velimir Ilić - poljoprivrede i ekologija,

Žarko Obradović - prosveta,

Slavica Đukić Dejanović - zdravstvo

Verica Kalanović - regionalni razvojni i lokalnu samoupravu.

Blic takođe donosi podelu resora ali naglašava da je ona napravljena tako da SPS i URS preuzmu odgovornost za unutrašnju politiku dok bi SNS vodio spoljnu pa bi njima u tom slučaju pripalo ministarstvo spoljnih poslova.

Podela socijalista: Mrka za DS

Predsedništvo SPS-a nije zauzelo jedinstven stav o tome da li bi koalicija okupljena oko socijalista trebalo da napravi vladu sa SNS-om, saznaje Press.

Pozivajući se na izvore iz vrha SPS-a. list tvrdi da su se stranački potpredsednici Milutin Mrkonjić i Dušan Bajatović založili da socijalisti ostanu u koaliciji sa DS-om.

Lider SPS-a Ivica Dačić, njegov zamenik Žarko Obradović, kao i potpredsednica partije Dijana Vukomanović nisu se izjašnjavali da li su za savez sa SNS-om ili DS-om, ali je, kako ističu naši sagovornici, bilo očigledno da su pre za vladu sa naprednjacima.

Potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović bila je uzdržana.

Dačić je, kako navode naši izvori, prepustio svom zameniku Žarku Obradoviću da predsedava sednicom.

Kako navode naši izvori, nisu isključeni još neki potresi u SPS-u kada definitivno okrenu leđa demokratama i naprave vladu sa SNS-om. 

Preti raspad koalicije u BG

Danas, pozivajući se na "krugove bliske vrhu DS", piše da je predsednik te stranke Boris Tadić od svog stranačkog zamenika Đilasa zahtevao da, ako SPS napravi Vladu Srbije sa SNS, raskine savez sa socijalistima u Beogradu i, ako treba, podnese ostavku na mesto gradonacelnika i ode u opoziciju.

"Đilas, kažu sagovornici Danasa, nimalo nije oduševljen Tadićevim zahtevom i pokušava da zadrži vlast, pa i po cenu pravljenja pakta sa Demokratskom strankom Srbije", piše Danas.
 

Politika je objavila izjavu predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića koji je rekao da ne vidi nijedan razlog da se menja sastav vlasti u Beogradu ako na republičkom nivou vlast formiraju druge stranke i istakao da je "vlast u gradu napravljena na osnovu volje građana".

Podrška od 133 glasa

U slučaju sporazuma naprednjaka i socijalista, novu vladajuću koaliciju u Skupštini Srbije činili bi poslanici liste Pokrenimo Srbiju (73 mandata), SPS-PUPS-JS (44), URS (14, bez dva mandata Maje Gojković), a podršku bi im davali po jedan poslanik Nijednog od ponuđenih odgovora i Bošnjačke demokratske zajednice. Vladu Ivice Dačića bi, dakle, podržavalo 133 od ukupno 250 poslanika.

autor: AM izvor: štampa/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 28.06.2012, 12:48h olga

    Volim što će Cvijan biti ministar pravde,pa će građani moći sve da čuju o reformi pravosuđa,a bogami i o stamebenim kvadratim kojima su korumpirane Nata Mesarović i Seneška.Treba biti moralan koliko i one ,pa u bednoj Srbiji potpisivati 6platnih spiskova i na pitanja novinara čak i ne pocrveneti.Agencija za borbu protiv korupcije nadam se tek će doći na red;jer oni služe da bi ustvari vladajućoj kasti prikrili korupciju.trašno mi je i da napišem to,ali tom nemoralnom svetu je svanulo smrću Verice Barać koja se teško bolesna jedva borila da uradi nešto za ovaj narod i ovu državu.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side