General Mladić ide na operaciju, rasprava o žalbama odložena
11.03.2020 | 19:45h ► 20:48h Beograd

General Mladić ide na operaciju, rasprava o žalbama odložena

General Mladić ide na operaciju, rasprava o žalbama odložena Foto: AP
Apelaciono veće međunarodnog suda u Hagu odložilo je, na zahtev odbrane, usmenu raspravu o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, koja je bila zakazana za 17. i 18. mart, saopštio je danas taj sud.

Razlog za odlaganje rasprave je, po odluci suda, operacija "otlanjanja polipa na debelom crevu" kojoj će uskoro biti podvrgnut general Mladić (78).

Rasprava je odložena do daljeg, odnosno dok se Mladić ne oporavi od operacije. Termin operacije je u danas objavljenoj odluci redigovan za javnost.

Apelaciono veće je odluku zasnovalo na izveštaju lekara da je "operacija neophodna da bi se, sa 100 odsto tačnosti, uklonio veći polip", kao i "sprečilo da se benigni polip razvije u maligni".

Sudije su citirale i konstataciju lekara da je "važno veoma pažljivo planirati operaciju s obzirom na poznata pridružena oboljenja i njegovu (Mladićevu) relativnu slabost".

Haško tužilaštvo tražilo je da apelaciono veće preispita ovu odluku, ali su sudije taj zahtev odbile kao neosnovan.

Mladićeva odbrana prethodno je zahtevala da rasprava o žalbama bude odložena za najmanje šest nedelja, a da do tada medicinski veštaci utvrde da li je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

Odbrana se pozvala na lekarske izveštaje o Mladićevim "spoznajnim (kognitivnim) poremećajima, predstojećoj operaciji, potencijalnom novom moždanom udaru (o kojem prethodno nije bilo izveštaja) i o drugim pitanjima bitnim za sposobnost generala Mladića da učestvuje u zasedanjima suda".

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić naglasili su da je, stoga, neophodno da o Mladićevoj sposobnosti da učestvuje u procesu bude održana rasprava pred apelacionim većem sudskog Mehanizma na kojem bi mišljenje o tome dao "multidisciplinarni lekarski tim".

Pre nego što se, u leto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, bio preživeo tri moždana udara.

Za vreme provedeno u pritvoru, bio je podvrgnut terapijama i manjim intervencijama, a jednom prilikom se u sudnici zahvalio sudu što mu je spasao život.

Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara.

Izveštaji sudskih lekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je 22. novembra 2017. Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu, žalbe su uložili Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, ali i tužioci.

Po presudi, Mladić je kriv kao protagonista četiri udružena zločinačka poduhvata čiji je zajednički cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikog dela teritorije BiH, radi uspostavljanja srpske dominacije.

Ta zlodela su, pored srebreničkog genocida, u presudi kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti; kršenje zakona i običaja ratovanja i Ženevskih konvencija.

Odbrana je u žalbi tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu bude ponovo suđeno. Po braniocima, nije dokazano postojanje zločinačkih udruženja, niti da je Mladić u njima učestovovao.

Branioci su u žalbi tvrdili i da Mladić nije imao pravično suđenje, zato što su njegova prava "grubo prekršena".

Odbrana se žalila i na kaznu koju je raspravno veće izreklo Mladiću, uz tvrdnju da sudije nisu u obzir uzele olakšavajuće okolnosti.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština u BiH, tvrdeći da je, tokom suđenja, dokazalo njegovu krivicu. Prvostepenom presudom, bivši komandant VRS je oslobođen po toj tački optužnice.

Usmenom raspravom o žalbama, biće okončano izvođenje dokaza u procesu generalu Mladiću. Sudije će zatim većati o pravosnažnoj presudi.

Sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius), predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, najavio je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da će pravosnažna presuda Mladiću biti izrečena do kraja 2020.

General Mladić je u pritvoru u Sheveningenu (Sćeveningen) od kraja maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina.

Prvu optužnicu za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je protiv Mladića podigao u novembru 1995.

 

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side