16.04.2018 Novi Sad

Odložen glavni pretres protiv studenta koji je navodno pretio profesoru

Odložen glavni pretres protiv studenta koji je navodno pretio profesoru Foto: pixabay
Glavni pretres po prijavi za krivično delo ugrožavanja sigurnosti koju je tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo protiv studenta Pravnog fakulteta u tom gradu Stefana Karanovića zbog sumnje da je pretio profesoru Draganu Milkovu, odložen je danas za 18. jun u 12 sati, a zbog bolesti branioca okrivljenog.

Glavni pretres trebalo je da bude održan pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, ali je Karanović sud obavestio da je njegov advokat pred samo ročište javio da se nalazi "u bolnici zbog povišenog šećera", te da ne želi da iznosi svoju odbranu bez njega, iako to postupak dozvoljava.

U iskazu koji je Karanović ranije dao pred tužilaštvom, on je negirao da je pretio Milkovu, dok je Milkov tvrdio da se i on i njegova porodica osećaju ugroženim zbog navodnih Karanovićevih pretnji koje su preko posrednika došle do njih.

Osnovni sud u Novom Sadu je izrekao Karanoviću meru zabrane prilaska Milkovu na 50 metara, što je Viši sud u Novom Sadu potom osporio i vratio Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje, koji je ponovo doneo istu meru.

Karanović je na današnjem suđenju rekao da "trpi strašne pritiske" i da je suočen sa "gomilom lažnih optužbi", a profesor Milkov je zatražio da sudu podnese "pismenu izjavu o onome što se dogodilo", jer se oseća "neprijatno" da dolazi i suočava se sa Karanovićem.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko krajem marta meseca oštro je kritikovala Pravni fakultet u Novom Sadu i optužila ga da sprovodi "odmazdu" nad studentom Stefanom Karanovićem, tako što mu, iz političkih razloga, ne dopušta da se ispiše sa tog fakulteta.

Karanović je krajem novembra prošle godine podneo zahtev za ispis sa fakulteta i izdavanje potvrde o položenim ispitima, s ciljem da nastavi studiranje na drugom fakultetu, ali mu je umesto ispisnice Pravni fakultet izrekao meru suspenzije, jer je navodno prekršio disciplinu.

"Postupanje nadležnih službi Pravnog fakulteta u Novom Sadu predstavlja grubo kršenje prava Stefana Karanovića, kao i kršenje Zakona o visokom obrazovanju i generalno prava na visoko obrazovanje", kazala je Sonja Biserko agenciji Beta.

Ona je pozvala nadležne prosvetne inspekcije da se aktivno uključe u taj slučaj, kao i Ministarstvo prosvete i nadležne pokrajinske sekretarijate.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Stefan Karanović je agenciji Beta rekao da se protiv njega "vodi hajka" zbog tekstova koji su izlazili u pojedinim medijima o navodnim mahinacijama na Pravnom fakultetu, a koje nadležni na fakultetu dovode u vezu s njim.

"Optužuju me da sam autor tih tekstova, što nije tačno. Nije tajna da poznajem pojedine novinare i urednike, kao što nije sporno da imam pravo da javno iskažem svoje političko mišljenje", naveo je Karanović.

Dodao je da je svestan da postoje određeni problemi u funkcionisanju fakulteta, da postoje ozbiljne indicije i o radnjama koje bi se mogle krivičnopravno, ali "više kolokvijalno" okarakterisati kao "kriminalne".

Prema njegovim rečima, umesto da se fakultet bavi time da li su ti tekstovi istiniti ili ne, umesto da tužilastvo za organizovani kriminal to istraži a nadležni na fakultetu preduzmu odgovarajuće mere, oni se bave "izmišljanjem lažnih afera" na njegov račun i njegovim "progonom".

Dodao je da je izbačen sa fakulteta na 36 meseci plus godinu dana. "Ranije je bilo maksimalno godinu dana, a onda su to u statutu pomerili na neograničeno. Zbog mene su menjali statut", ispričao je Karanović.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side