24.05.2018 Hag

Odbrana negirala da je Simatović bio komandant Crvenih beretki

Odbrana negirala da je Simatović bio komandant Crvenih beretki Foto: freeimages.com
Odbrana Franka Simatovića-Frenkija tvrdila je danas, pred međunarodnim sudom u Hagu, da Simatović 1995. nije bio komandant Crvenih beretki, ali je svedok optužbe, bivši pripadnik te jedinice, ostao pri iskazu da jeste.


Simatović koji je bio operativac Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, optužen je, zajedno sa načelnikom te službe Jovicom Stanišićem, za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana iz Hrvatske i BiH, 1991-95.

Dok ga je unakrsno ispitivao Simatovićev branilac Vladimir Petrović, svedok RF-150 potvrdio je da Simatović nikada nije ni njemu lično, ni jedinici izdao naređenje, koja su dolazila od starešina "ispod Franka".

"Čuo sam od instruktora da je Jovica Stanišić glavni šef, a da je Franko Simatović njegov specijalni savetnik i komandant naših instruktora. Važno mi je bilo da je Simatović bio glavni komandant naše jedinice", rekao je svedok, koji je 1995. proveo osam meseci u Crvenim beretkama.

Na insistiranje branioca Petrovića da objasni od čega se sastojalo Simatovićevo komandovanje, ako on jedinici nije dao nijedno naređenje, RFJ-150 ponavljao je da je su instruktori i komandiri nazivali Simatovića "glavnim komandantom, vrhom vrhova".

"On nije imao kontakt s nama, već sa višim oficirima", rekao je svedok.

"Simatović je možda imao neku ulogu, ali reč komandant nije primerena", sugerisao je branilac Petrović.

"Ne slažem se", uzvratio je RFJ-150.

Advokat Petrović tvrdio je, potom, da je Simatovićev sastanak sa pripadnicima Crvenih beretki, koji je svedok opisao, bio održan u decembru 1995., pošto je rat u bivšoj Jugoslaviji već bio okončan Dejtonskim sporazumom.

Svedok je to potvrdio, kao i da je to bila jedina prilika u kojoj je lično video i čuo Simatovića.

Na braniočevo pitanje šta je Simatović tada rekao, RFJ-150 ponovio je da je on "u jednoj vrsti euforije ustao i pitao: Koliko vas bi sad pošlo sa mnom na ratište, a da znate da se nećete vratiti" i da su "skoro svi ustali".

"Ali, niko za njim nije nigde krenuo, rat je bio gotov", sugerisao je advokat Petrović, a svedok je to prihvatio.

Upitan zna li išta o odnosu Stanišića i Simatovića sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, RFJ-150 je odgovorio odrečno.

Po optužnici, zločini za koje su optuženi Stanišić počinjeni su u okviru udruženog zločinačkom poduhvata, na čijem je čelu bio Milošević. Cilj tog poduhvata bilo je trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi uspostavljanja srpske kontrole.

Svedok je, odgovarajući na pitanje odbrane, potvrdio i da je Željku Ražnatoviću-Arkanu jednom prilikom bilo zabranjeno da uđe u logor Crvenih beretki u Pajzošu kod Iloka, u Hrvatskoj.

Na Petrovićevo pitanje o kakvoj je onda saradnji Crvenih beretki i Ražnatovićeve garde govorio u svojoj izjavi, RFJ-150 je izjavio da je video kada je Milorad Ulemek-Legija, koji je bio "oficir kod Arkana", došao u taj logor po sanduke oružja.

Svedok je dodao i da je bio očevidac kada su i Škorpioni pod komandom Slobodana Medića-Boce dolazili po oružje.

Po optužnici, Ražnatovićeva formacija i Škorpioni bili su jedinice SDB Srbije koje su počinile zločine u Hrvatskoj i BiH.

Simatovićev branilac tvrdio je i da su Crvene beretke, s jeseni 1995., bile raspoređene u Istočnoj Slavoniji "zbog opasnosti od napada Hrvatske vojske i prelivanja rata u Srbiju".

RFJ-150 to je prihvatio, rekavši da je to "zdrav razum", jer je "neprijatelj bio blizu".

Haški proces Stanišiću (67), koji je na privremenoj slobodi u Srbiji, i Simatoviću (68) biće nastavljen iduće nedelje, iskazom sledećeg svedoka optužbe.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side