Odbornici Beograda usvojili predloge za podizanje tri spomenika
25.06.2019 | 13:45h ► 15:15h Beograd

Odbornici Beograda usvojili predloge za podizanje tri spomenika

Odbornici Beograda usvojili predloge za podizanje tri spomenika Foto: Novi magazin/SA
Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas predloge o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću, ruskom emigrantu, arhitekti Nikolaju Krasnovu i novinaru Miloju Mići Orloviću.


Inicijativu za podizanje spomen obeležja despotu Stefanu Lazareviću pokrenuo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je u obrazloženju predloga rekao da je "to način da se čuva istorija".

"Video sam da su u Beču obeležili kuću u kojoj je živeo pesnik Branko Radičević, ali nije obeležena kuća gde je živeo kralj Milan, tu tablu treba da platimo mi", rekao je Vesić.

Spomenik despotu Stefanu Lazarević biće između Gundulićevog venca i Palmotićeve ulice, Mići Orloviću ispred Radio televizije Srbije, a Nikolaju Krasnovu na Malom Tašmajdanu.

Vesić je najavio da su pokrenute inicijative za podizanje spomenika glumcima Velimiru Bati Živojinoviću, Dragan Nikoliću i Mileni Dravić, zatim američkom predsedniku Vudro Vilsonu zbog pomoći za vreme ratova.

On je kazao da će i istaknuti novinari Politike dobiti biste ispred te novinske kuće.

 

Usvojen završni račun budžeta, uvode se javni bicikli

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su danas Predlog odluke o završnom računu budžeta za 2018. godinu i još tridesetak drugih predloga izveštaja i izmena akata, a u radu nije učestvovala opozicija.

Podsekretar Sekretarijata za finansije Milomir Đurović rekao je da je budžet prošle godine ostvario prihode od 104,6 milijardi dinara, što je 98,4 odsto od planiranih.

"Rashodi su iznosili 95,810 milijardi dinara, a suficit koji je prenet u ovogodišnji budžet iznosio je nešto više od osam milijardi dinara", rekao je Đurović.

Većinom glasova usvojen je Predlog odluke o usvajanju projekta institucionalnog javno-privatnog partnerstva uvođenja sistema javnih bicikala u Beogradu i to je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, jedna od najznačajnijih odluka.

"Beograd je jedan od retkih gradova koji nema javna bicikla, a projekt predviđa 100 stanica za parkiranje tog prevoznog sredstva", rekao je Vesić.

On je kazao da sada postoji oko 100 kilometara biciklističkih staza, a da je plan da se izgradi još 20 kilometara.

Kompanija koja uđe u javno-privatno partnerstvo sa Gradom Beogradom dobiće kako je rekao, do 75 odsto vlasništva, a bicikli će biti obični i električni, ali trotineti nisu predviđeni jer za sada u Srbiji ne postoji zakonska regulativa za to prevozno sredstvo.

Vesić je rekao da je u planu i "otvaranje rečnog linijskog saobraćaja jer postoje delovi grada koji se mogu povezati na taj način".

"Kao Grad smo organizovani da nam u prioritetu budu pešačke zone, odnosno pešaci i biciklisti jer je to civilizacijsko dostignuće", rekao je on.

Istakao je da će, izmenom Odluke o javnim parkiralištima biti obeležena mesta za snabdevanje na obodima pešačkih zona i da će se ona štititi potapajućim stubićima a da će se kontrola ulazaka i izlazaka obavljati elektronskim putem.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o načinu postupanja sa nepokretnostima u svojini Grada kojom je predviđeno da se uvedu licencirani procenitelji vrednosti imovine i mogućnost da se cena imovine posle prve neuspele prodaje smanji na 80 odsto, a u trećem pokušaju i na 60 odsto.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side