07.07.2018 | 13:10h ► 14:30h Beograd

Odbačena peticija da Oliver Ivanović dobije ulicu u Kosovskoj Mitrovici

Odbačena peticija da Oliver Ivanović dobije ulicu u Kosovskoj Mitrovici Foto: Z. Raš
Skupština opštine Severna Mitrovica odbacila je peticiju da se jedna ulica u Kosovskoj Mitrovici nazove po ubijenom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, objavio je danas Košev.

Na sednici u petak, peticija je odbačena "jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica".

Za predlog o odbacivanju glasalo je 12 odbornika, dvoje je bilo protiv – saradnici Olivera Ivanovića – Ksenija Božović i Marko Jakšić, dok dva albanska odbornika nisu glasala.

Kako navodi portal, to je bila sedma redovna sednica skupštine opštine, a četvrti pokušaj Ivanovićevih saradnika da se predlog o imenovanju ulice uvrsti u dnevni red.

"Žalosno je ono što je Oliver doživeo u svom gradu, posebno od tebe kao njegovog prethodnog člana stranke", ovim rečima se odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović obratila predsedavajućem skupštine Dejanu Gurešiću, nekada bliskom Ivanovićevom partijskom saradniku, piše Košev.

Peticija o preimenovanju ulice podneta je skupštini Severna Mitrovica 31. maja, sa 1.730 glasova građana, koja sadrži i 523 potpisa prikupljenih elektronskim putem.

Na prošloj sednici u junu odlučeno je da se na sledećoj razgovara o predlogu da se Mitrovačka ulica nazove ulicom Olivera Ivanovića, ali i da se proveri verodostojnost glasova u peticiji.

Kako navodi KoŠev, na sednici u petak se to pitanje opet nije našlo na zvaničnom dnevnom redu, ali se jeste "utvrđivala verodostojnost" – Komisija formirana za analizu podnete peticije utvrdila je "postojanje osnovane sumnje u regularnost prikupljenih potpisa".

Gurešić je u ime komisije čiji je bio član, za online peticiju od 523 glasa, naveo da se "ovaj oblik peticije i ovi potpisi ne mogu smatrati verodostojnim jer je za upisivanje potrebno imati samo mejl adresu", navodeći da to "izaziva sumnju".

U analizi komisije se izražava sumnja u verdostojnost potpisa na papiru zbog toga što je "isti rukopis potpisao 40 različitih osoba".

U analizi, komisija konstatuje da "nije imala mogućnost da angažuje grafologa", ali i da se čak i "laičkom analizom može definisati sumnja u verodostojnost potpisa".

"Pa Vi ste i istražni organ i grafolog i zapanjena sam čime se Vi bavite", usledio je odgovor Ksenije Božović koja je najavila tužbu sudu kako bi predsedavajući skupštine dokazao navode.

Odbornik Marko Jakšić je rekao da će podnositi peticiju "koliko god bude trebalo" i ispravljati nedostatke.

"Zašto vi, ne mi, radite ovo što radite? Oliver je čovek iz ovog grada kao i troje ljudi koje ste vi pomenuli, koji su stradali u ovom gradu, bez ikakvog razloga i zaslužili da imaju ulicu, trg, ili bilo šta u ovom gradu. Zašto pravimo politku od ovoga? Prebrojavate krvna zrnca potpisnika", rekao je Jakšić.

 

Srpska lista: Oliver Ivanović dobiće ulicu u Kosovskoj Mitrovici

Srpska lista demantovala je danas navode medija saopštenjem u kojem tvrdi da će se po lideru Građanske incijative SDP Oliveru Ivanoviću i svim nevino stradalim građanima te opštine imenovati ulice u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kako se navodi, oni će dobiti ulice nа predlog odborničke grupe Srpske liste u Skupštini opštine Severnа Mitrovicа, a ta tema će biti tačka dnevnog reda na narednoj sednici.

Dodaje se da im je dužnost da reaguju u odbrani istine, zbog pokušаjа dа se jučerаšnjа sednicа i odluke Skupštine politizuju i lаžno predstаve grаđаnimа, jer na toj sednici "ni nа koji nаčin nije odbijen predlog zа imenovаnje ulice trаgično nаstrаdаlom Oliveru Ivаnoviću".

U saopštenju se ističe, da predlog nije odbijen, jer se o tome nije ni rаsprаvljаlo, već se razmatrao izveštaj Komisije o peticiji koju je podnelа GI SDP - Oliver Ivаnović o imenovаnju ulice.

"Anаlizom peticije utvrđeno je dа se među potpisnicimа nаlаze nepotpuni podаci, pа čаk ime preminule osobe, kаo i veliki broj sumnjivih i duplih potpisа. Zbog svegа nаvedenog Skupštinа je morаlа dа odbije ovаkvu peticiju jer je utvrđeno previše neprаvilnosti, аli ponavljamo, nije odbilа predlog zа imenovаnje ulice Oliveru Ivаnoviću i ostаlim trаgično strаdаlim grаđаnimа nаše opštine", navode iz Srpske liste.

 

Đurić: Oliver Ivanović će dobiti ulicu u Kosovskoj Mitrovici

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je danas da će nekadašnji lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji je 16. januara ubijen u Kosovskoj Mitrovici, dobiti ulicu u tom gradu "kao što i zaslužuje".

Đurić je u pisanoj izjavi odbacio kao "lažnu i netačnu" informaciju koju su preneli pojedini mediji da Ivanović neće dobiti ulicu u Kosovskoj Mitrovici.

"Ova neistina tendenciozno je plasirana preko lokalnih medija pod političkim i tajkunskim uticajem i sa jasnim političkim motivima. Žalosno je što se pojedini krugovi i dalje ne ustežu da eksploatišu tragediju jedne porodice i celog našeg naroda na Kosovu i Metohiji", naveo je Đurić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

 • Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU

  Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio na pomoći Srbije po pitanjima bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminal i ilegalne migracije.

 • Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti.

 • Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama

  Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravlnosti u visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca, kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".

 • Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se predlogom novog Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima rešiti loša praksa iz prošlosti, smanjiti liste čekanja, jer se njima sistemski uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva u skladu sa evropskom regulativom.

 • Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla

  Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju makedonske političare da se prihvate posla na evrointegeracijskim reformama, jer nema vremena za gubljenje.

 • Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament

  U Skupštinu Srbije stigla je pismena ostavka Mehe Omerovića na mesto poslanika u parlamentu.

 • KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad

  Predsednik Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Branko Cvetković" Jovan Šijački rekao je danas da će od Ministarstva kulture Srbije zatražiti da to društvo i dalje koristi prostor za rad u ulici Miloša Pocerca u Beogradu iz koga pokušava da ga iseli Savez samostalnih sindikata Srbije.

 • Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Keti Čabom, koja je istakla da je ta zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti infrastrutkure.Kako ej saopšteno, Mihajlović je navela da Srbija završava Koridor 10 i da kreće u realizaciju novih infrastrukturnih projekata, istakavši kao najviše prioritete izgradnju auto-puteva Niš-Merdare-Priština i Sarajevo-Beograd, kao i rekonstrukciju brze pruge Beograd-Budimpešta i rehabilitaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

 • Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Predlog carinskog zakona, koji je usvojen na današnjoj sednici Vlade Srbije, predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka i da je većim delom usklađen sa propisima Evropske unije, što je još jedan korak napred na evropskom putu Srbije.

 • Omerović podneo ostavku na mesto poslanika Omerović podneo ostavku na mesto poslanika

  Dosadašnji predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je danas podneo ostavku na poslaničku funkciju zbog sumnji da je bio umešan u krađu na aerodromu u Nemačkoj, ostaće član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), potvrđeno je agenciji Beta.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side