23.07.2018 Beograd

Odalović: Saznanja o ubistvu Ivanovića ohrabruju

Odalović: Saznanja o ubistvu Ivanovića ohrabruju Foto: Medija centar Beograd
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i član radne grupe za zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji Veljko Odalović izjavio je danas da su saznanja o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, kolika god da su, ohrabrenje.

"Ta saznanja koja imamo, kolika god da su, su nešto što ohrabruje", rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije (RTS), govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija ima prva operativna saznanja o ubistvu Ivanovića i da je možda "na malenom tragu nečeg ozbiljnog".

Odalović je dodao da će Srbija insistirati na rešenju ubistva Ivanovića i zbog njegove porodice i zbog manipulacija Prištine i pokušaja da kroz istragu koju kosovska strana vodi, podatke preokrene da idu "u pravcu koji im politički odgovara".

"Priština zloupotrebljava ovo ubistvo i pokušavaju da preusmere tragove u pravcima koji njima odgovaraju", rekao je Odalović.

On je govorio i o Specijalnom sudu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koji bi trebalo da počne da radi i kazao da se u Prištini stvara tenzija jer se čeka šta će biti u prvim optužnicima i " ko će to biti prvi na listi".

Govoreći o podacima koje će radna grupa za zločine nad Srbima i nealbancima u sukobu na Kosovu predati Specijalnom sudu, on je rekao da su ti podaci u ozbiljnoj funkciji dokazivanja zločina OVK, jer je do detalja utvrđena komandna struktura OVK, napravljene direktne veze pojedinaca iz te strukture sa zločinima i utvrđeno da su 1998. i 1999. međunarodni predstavnici imali informacije o zločinima.

"Slike koje su predstavnici međunarodnih misija pravili, predstavili smo i dokumente koji ukazuju da su oni i oko Žute kuće imali jasnu komunikaciju, prepoznali to mesto, kao mesto stradanja... dokaze za Đakovicu, za likvidaciju Albanaca... dokaze o zatvorima u kojima su bili zatvoreni naši ljudi koji su bili kidnapovan... Ima puno dokumenata", rekao je Odalović i dodao da je ta baza podataka za mnoge međunarodne zvaničnike "neprijatna".

Odalović se osvrnuo i na to što je danas 19 godina stradanja žeteoca u Starom Grackom i rekao da je u tom slučaju bilo "strahovito mnogo dokaza", da je pronađeno i oružje, ali da nije bilo spremnosti da se taj slučaj reši i da će Srbija tražiti da se Specijalno tužilaštvo bavi i tim događajem.

"Ovo ne sme ostati nerasvetljeni zločin, u periodu kada je već 50.000 mirovnjaka došlo na Kosovo i Metohiju", rekao je Odalović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side