30.08.2017 Beograd

Odalović: Rešenje sudbine 10.416 nestalih na prostoru bivše Jugoslavije uslov stabilizacije regiona

Odalović: Rešenje sudbine 10.416 nestalih na prostoru bivše Jugoslavije uslov stabilizacije regiona Foto: Medija centar
Predsednik Komisije VClade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da je rešenje sudbine 10.416 osoba nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije bitan preduslov za stabilizaciju stanja u regionu.

"Ovoliki broj nestalih lica je najteža posledica svih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije", rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih osoba.

On je kazao da postoji ozbiljan zastoj u procesu pronalaženja nestalih u sukobima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, jer ne postoji spremnost Prištine da podeli informacije iz arhiva bivše Oslobodilačke vojske Kosova i arhiva međunarodnih organizacija koje tada bile prisutne.

On je rekao da Srbija ima legitiman zahtev za traženje više od 4.000 Srba i ostalih nealbanaca.

Odalović je rekao da se bez novih podataka o potencijalnim lokacijama na kojima su osobe sahranjivane ne može napredovati u procesu nalaženja nestalih.

"Mi tražimo informacije. Tela ne samo Srba i ostalih nealbanaca koje mi tražimo se nalaze ili na prostoru Kosova i Metohije, ili se nalaze u BiH ili u Hrvatskoj", kazao je Odalović.

Dodao je da je Srbija preko 900 tela kosovskih Albanaca koja su bila na lokacijama u centralnom delu zemlje pronađeno, identifikovano i predato porodicama.

"Mi smo smo predali Međuanarodnom komitetu Crvenog krsta preko 2.500 dokumenata kojima smo raspolagali, a za uzvrat nismo dobili nijedan", kazao je Odalović.

 

Odalović: Napustio sam skup u Zagrebu zbog ozbiljne i neprimerene provokacije

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ponovio je danas da je skup u Zagrebu o identifikaciji nestalih napustio zbog "vrlo ozbiljne" neprimerene provokacije hrvatskog zvaničnika.

"Ja sam tamo govorio da je nedopustivo da posle 25 godina u Hrvatskoj postoje 74 poznata mesta koja nisu ekshumirana. Nedopustivo je da 15 godina nemamo odgovore na pitanja za preko 70 ljudi za koje smo dali imena i prezimena sa lokacijama. Nedopustivo je da nemamo reakciju hrvatske strane na to", rekao je Odalović.

On je za Radio-televiziji Srbije kazao da je umesto reakcije na ta pitanja dobio komentar neprimeren ne samo skupu, već neprimeren uopšte.

Na skupu "Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na području Republike Hrvatske" u Zagrebu predsednik hrvatske komisije Stjepan Sušić rekao je u ponedeljak da "svo zlo dolazi iz Srbije". Odalović je naveo da je takva retorika odavno trebalo da bude zaboravljena, jer nićemu ne doprinosi.

On je kazao da mu je žao porodica nestalih osoba koje, kako ja naveo, s pravom negoduju što sudbina njihovih najbližih nije rasvetljena.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side