Od 6. jula za Grčku obavezan PLF formular popunjen 48 sati ranije
03.07.2020 Beograd

Od 6. jula za Grčku obavezan PLF formular popunjen 48 sati ranije

Od 6. jula za Grčku obavezan PLF formular popunjen 48 sati ranije Foto: pixabay.com
Za ulazak u Grčku od ponedeljka 6. jula neophodan je PLF (Passenger Locator Form) formular koji mora biti popunjen 48 sati pre putovanja.


Formular je dostupan preko aplikacije Poseti Grčku (Visit Greece app) i na sajtu travel.gov.gr, saopšteno je iz grčke vlade.

PLF neće moći da se popunjava neposredno pred polazak na putovanje ni po dolasku u Grčku a, kako se navodi u saopštenju, poslednji dan kada će biti moguča izvesna fleksibilnost u primeni tog pravila je nedelja, 5. jul.

Navodi se takođe da će pojedini putnici biti testirani na Kovid-19 po ulasku u Grčku, na osnovu procene rizika, odnosno programa za analizu i evaluaciju epidemioloških podataka koji su razvili grčki lekari i inženjeri.

Takvi posetioci treba da slede instrukcije Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu.

Cilj je da se na vreme registruju, izoluju i prate inficirani kako bi se sprečilo širenje virusa, a u skladu sa rezultatima biće preduzimani dlaji koraci ka ubrzanju ili usporavanju otvaranja Grčke za turizam, navedeno je u saopštenju .

Dodaje se da u tom smilu nema nikakvih popusta ni protekcije i da Grčka zajedno sa partnerima iz EU zadržava pravo da menja politiku po tim pitanjima u zavisnosti od procene epidemioloških podataka.

Grčka je od 1. jula otvorila svoje granice za turizam a Srbija je na listi zemalja van Unije čijim je državljanima omogućen ulazak. Kopnenim putem turisti u Grčku mogu, međutim, da uđu samo iz Bugarske preko prelaza Promahonas dok su drugi prelazi kao i granični prelazi sa Albanijom i Severnom Makeodnijom otvoreni samo za izuzetne slučajeve.

Na svim grčkim aerodromima obnovljeni su međunarodni letovi, izuzev direktnih letova iz Britanije i Švedske koji nisu dopšuteni do 15. jula.

Luke Patras i Igumenica su otvorene.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side