Očekivana odluka Sudskog veća da pusti bolesnog Šešelja
07.11.2014 Sarajevo

Očekivana odluka Sudskog veća da pusti bolesnog Šešelja

Očekivana odluka Sudskog veća da pusti bolesnog Šešelja
Florens Artman, portparolka bivšeg glavnog haškog tužioca Karle del Ponte izjavila je da je bilo za očekivati da Sudsko veće donese odluku o privremenom puštanju na slobodu bolesnog Vojislava Šešelja, ali je ostalo nejasno kada će biti izrečena presuda, pošto mu je sudenje završeno pre četiri godine.

"Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Posle toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. godine. Nije problem što je pušten sada zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada sa tim sudenjem", primetila je Artman za sarajevski sajt Klix.ba.

Ona je upitala zašto predsednik Suda ne spominje ništa šta se dešava sa presudom već četiri godine i kada će biti napisana presuda.

"Pravo pitanje je šta rade sudije. Sudije nisu bolesni, ako jesu neka idu u penziju. Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno sudenje, to nas zanima. Ako se slučajno desi da optuženik (Šešelj) umre pre presude, ako imate četiri godine od kraja suđenja, onda je kriv sudija i Sud, a ne bolest", komentariše Artman.

Ona je naglasila da je situacija sa neizricanjem presude Šešelju još jedan fijasko u radu Tribunala koji mora konačno da da odgovore.

"Ako sudija nije u stanju, pošto je video i slušao optužbe, izreći osudujuću presudu, zašto onda nekoga drži, trebao ga je pre četiri godine pustiti na slobodu. Na osnovu čega držite u pritvoru nekoga, bez obzira šta ja mislim o Šešelju i što znam šta je radio, jer sam kao novinarka bila svedok toga, bez obzira na sve, ne može biti tolike godine u zatvoru bez da se zna hoće li biti osuđen ili ne", objašnjava Artman.

Lider srpskih radikala optužen je za brojne ratne zločine. Optužnica protiv Šešelja podignuta je 14. februara 2003., a u pritvor Međunarodnog suda je prebačen 24. februara iste godine.

Suđenje je počelo četiri godine kasnije, 7. novembra 2007.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side