05.12.2019 Beograd

Obradović predao zahtev da se preispita doktorat Jelene Trivan, pomenuo i druge

Obradović predao zahtev da se preispita doktorat Jelene Trivan, pomenuo i druge Foto: PrtScn
Lider Dveri Boško Obradović predao je danas Etičkoj komisiji Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu zahtev za ispitivanje validnosti doktorata Jelene Trivan, direktorke Javnog preduzeća "Službeni glasnik".

Obradović je kazao novinarima da su među dokazima koje je podneo, analiza disertacije koju je novinar Nemanja Rujević izneo u prethodnom broju Nedeljnika "Vreme", kao i dokazi da je Trivan "direktno preuzela" iz knjige "Srpski zavet" delove Obradovićevog teksta "Srpsko kolo".

Rekao je da je otac Jelene Trivan jedan od optuženih u kragujevačkoj aferi "Indeks" od pre 13 godina.

Obradović je rekao da je sudija Slađana Bojković, umesto da dobije otkaz zbog odugovlačenja postupka na suđenju za aferu "Indeks", "nagrađena od strane aktuelne vlasti još jednim mandatom predsednika Višeg suda".

Obradović je ocenio da ta afera ne bi bila moguća bez političke zaštite i naveio da je Srpska napredna stranka stala iza optuženih profesora i zaštitila ih.

"Kao politički zaštitnici javljaju se (bivši predsednik države) Tomislav Nikolić, koga pitam da li je u trenutku izbijanja afere 'Indeks' imao lažnu diplomu Pravnog fakulteta u Kragujevcu, pa zbog toga što nije mogao da je koristi morao je da traži diplomu na drugom mestu, kao i (ministar odbrane) Aleksandar Vulin, koji je završio Pravni fakultet u Kragujevcu, koga pitamo da li ga je jedan od optuženih 'vodio', odnosno 'sređivao mu ocene' na fakultetu", rekao je lider Dveri.

Obradović je dodao da je bivša ministarku pravde Snežana Malović, "kuma jednog od optuženih", "iskoristila reformu pravosuđa i smenila prvog tužioca i postavila sudiju i tužioce koji će da odugovlače postupak".

Obradović je kazao da sve sporne diplome i doktorate zaposlenih u javnom sektoru treba preispitati što ministar prosvete Mladen Šarčević "sprečava i staje u red zaštitnika tih akademskih kriminalaca".

Obradović je rekao da poreklo svojih diploma ne mogu da dokažu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side