21.05.2019 Čačak

Obradović: Na sednicu o Kosovu neće doći niko ko sebe smatra opozicijom

Obradović: Na sednicu o Kosovu neće doći niko ko sebe smatra opozicijom Foto: Beta/Emil Vaš
Predsednik Dveri Boško Obradović ponovio je danas poslanici te stanke neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije u na temu Kosova, zakazanoj za ponedeljak 27. maja i istakao da neće doći "niko ko sebe smatra opozicijom".

 

"Mi smo potpisali Sporazum sa narodom u kome stoji da ćemo napustiti sve skupštine, a taj Sporazum je osnova svih protesta 'Jedan od pet miliona' i 'Svi kao jedan' i ostajemo pri našim zajedničkim zahtevima sa protesta održanog 13. aprila u Beogradu, a to su oslobođenje svih medija, promene u REM-u i fer i pošteni izbori", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

Za vreme održavanja konferencije za novinare iza Obradovića je stajala lutka koja predstavlja predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića u simbličnom zatvorskom odelu, koju su pojedini građani nosili na protestima "Jedan od pet miliona".

On je dodao da poslanici za tu posebnu sednicu, koju je zakazala predsednica Skupštine Maja Gojković nisu dobili bilo kakav pisani materijal, ni izveštaj o dosadašnjim razgovorima i kako je rekao "tajnim pregovorima" predsednika Vučića sa Hašimom Tačijem, kao ni šta je bila ideja razgraničenja, niti plan daljih pregovora.

"Sve to govori da je u pitanju još jedan šou u režiji Aleksandra Vučića, još jedna farsa kojom se ponižava Narodna skupština što je slučaj u posldenjih sedam godina", rekao je Obradović.

On je dodao da predsednik Srbije učestvuje u međunarodnim pregovorima o Kosovu a da ga niko za to nije ovlastio niti je u Skupštini usvojena platforma na osnovu koje bi bili vođeni ti pregovori.

"U svojoj poznatoj kukavičkoj tradiciji i maniru sada kada je opozicija van parlamenta i više od šest meseci bojkotuje rad Skupštine, sada se setio predsendik Srbije da brojni važni zakoni dođu na dnevni red Skupštine i tema Kosova", rekao je Obradović.

On je dodao da se od dolaska Vučića na vlast 2012. godine, a posebno od potpisivnaja Briselskih sporazima 2013. država Srbija povlači sa Kosova i od dolaska SNS na vlast ima sve manje Srbije na Kosovu.

Obradović je dodao da je na nedeljnim izborima na severu Kosova izašlo u proseku 42 odsto birača i da to govori da je većina bojkotovala te izbore , ističući da su se za bojkot zalagale i Dveri.

"Čestitam hrabrim ljudima na severu Kosova koji su uprkos pritiscima i ucenama odbili da učestvuju na lažnim albanskim izborima i bojkotovali te izbore, što vlast u Srbiji prećutkuje jer bi se moglo zaključiti da su ti izbori za nas neregualarni, jer je više od polovine birača bojkotovalo a na severu Kosova većina stanovništava u opštinama su Srbi", rekao je Obradović.

On je osudio zabranu koju je imao da uđe na Kosovo i prisustvuje formiranju konstitutivne sednice Saveza za Srbiju na Kosovu i za to optužio aktulenu vlast u Srbiji.

"Ovo nije prvi, već peti li šesti put, da mi je zabranjen ulazak na Kosovo i odgovorno tvrdim da do toga ne bi došlo bez koordinacije između vlasti u Beogradu i Prištine. Neprijateljski je dočekano formiranje Saveza za Srbiju na Kosovu jer se time rađa jedan nova i drugačija alternativna politika prema Kosovu u odnosu na sadašnju politiku aktuelne vlasti", rekao je Obradović.

On je dodao da je u Gračanici ispred Doma kultrure gde je trebalo da bude održana sednica Predsedništva Saveza za Srbiju (SzS) i konsitituisanje Saveza za Srbiju saveza za Kosovo organizovana grupa zaposlenih u javnom sektoru Gračanice da u radnom vremenu, umesto da budu na svojim radnim mestima, dođu i protestuju protiv predstavnika SzS, za šta je optužio SNS.

"To je slika kako vlast zamišlja opoziciju, niko u Srbiji ne može da kaže nešto drugačije od onoga što govori vlast i takvom nekome treba zabraniti ulazak na Kosovo, treba mu zabraniti održavanje tribine u Gračanici i ne treba dozvoliti a se čuje drugačija politika o Kosovu", rekao je Obradović.

Govoreći o "Tijaninom zakonu" on je rekao da je više od godinu dana stajao u fioci predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, uprkos 160.000 potpisa građana Srbije koji su podržali predlog Fondacije "Tijane Jurić".

"Kada su SNS i aktuelna vlast bili za to, zašto su godinu dana u fioci držali ovaj zakonski predlog, da bi ga sada predložili u potpuno izmenjenoj formi da to više i nije Tijanin zakon", rekao je Obradović.

On je ocenio da država "na mala vrata" uvodi meru doživotnog zatvora za delo protiv vlasti, odnosno države.

"Uostalom oni nisu ni stavili na dnevni red originalni predlog Tijaninog zakona koji je predložila Fondacija već predlog Vlade Srbije koji je značajno izmenjen i u kome, između ostalog, na mala vrata pod formom doživotnog zatvora, koji je opravdan za silovatelje, pedofile, sada uvode doživotni zatvor za delo protiv vlasti, odnosno države", rekao je Obradović.

On je dodao da zakon predviđa meru doživotnog zatvora za narušavanje ustavnog uređenja Srbije.

"Ja sam samo taj deo podržao i rekao da apsolutno treba doneti meru doživotnog zatvora za onoga ko ugoržava Ustav Srbije i zato sam na današnju konferenciju za novainre pozvao i kolegu Aleksandra Vučića u zatvorskom odelu, jer prvi koji treba da bude procesuiran i krivično gonjen je Vučić, zbog kršenja Ustava Srbje, antiustavnih Briselskih sporazuma, i svih drugih aktivnosti na predaji Kosova u ruke 'okupacionih vlasti' u Prištini", rekao je Obradović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana Bastać: Referendum ima legitimitet, izašlo više od 10 odsto građana

  Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać rekao je danas da održano izjašnjavanje građana o radovima na toj opštini ima legitmitet jer je izašlo više od deset odsto građana.

 • Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

  "Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", istoričar Milivoj Bešlin počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

 • Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi Majka i dete poginuli na Bežanijskoj kosi

  U stanu na Bežanijskoj kosi oko 8.20 časova je izbio požar, a poginuli su majka i dete.

 • Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika Mala matura - rešenja testa iz srpskog jezika

  Testom iz srpskog jezika počela je mala matura, koja će trajati do srede, 19. juna.

 • Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom Danas i sutra nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom

  Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas i sutra biti nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz 20 do 30 litara kiše u kratkom periodu, grad i olujni vetar.

 • Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak Jovanović: Bojkot svih skupština u Beogradu, SNS reaguje samo na pritisak

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je danas sve odbornike opozicije da u skladu sa Sporazumom sa narodom bojkotuju rad svih skupština beogradskih opština, jer vlast SNS-a ne reaguje na argumentovanu kritiku, nego samo na pritisak.

 • Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori Vučić: Izbori krajem marta ili početkom aprila, biće to najteži izbori

  Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će parlamentarni izbori biti održani verovatno krajem marta ili početkom aprila naredne godine i ocenio da će biti "najteži" izbori jer će kako je naveo "mnogi želeti da Srbija više ne bude suverena i samostalna zemlja" dok drugi "hoće da pljačkaju još više".

 • Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji Dragan Janjić: Uticaj fotografije sve značajniji

  Novinska agencija Beta je, kao i 15 proteklih godina, i ove dodelila nagrade najboljim fotografima i njihovim ostvarenjima.

 • Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo Amfilohije: Vučić je izdajnik, izdaće Kosovo

  Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije optužio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "izdajnik", jer "svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo".

 • Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu Jeremić: Zakon o nauci podstiče najbolje da odu

  Narodna stranka upozorila je danas da će izmene Zakona o nauci i istraživanju podstaći najškolovanije ljude koje Srbija ima da napuste zemlju i svojim znanjem doprinesu razvoju drugih država, koje u njihovo obrazovanje nisu ništa uložile.

 • Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918.

  Predsednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je posle 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) i založio se za "ispravljanje istorijske nepravde" i za vraćanje oduzete imovine.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side