Obradović (Dveri): Vučić nema ovlašćenja da pregovora o statusu Kosova, treba uključiti Rusiju
15.07.2020 Čačak

Obradović (Dveri): Vučić nema ovlašćenja da pregovora o statusu Kosova, treba uključiti Rusiju

Obradović (Dveri): Vučić nema ovlašćenja da pregovora o statusu Kosova, treba uključiti Rusiju Foto: Beta / Milan Obradović
Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da pregovara o statusu Kosova i da bi Srbija u dalje pregovore trebalo da traži uključenje Rusije.

Obradović je saopštio da dalji pregovori o statusu Kosova, koji se od sutra nastavljaju u Briselu, predstavljaju novi "državni udar" od strane Vučića.

"Za državu Srbiju ne mogu biti prihvatljivi nikakvi razgovori o nekakvom 'sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine' kojim naša vlast priznaje lažnu državu Kosovo kao nezavisnu i omogućava joj ulazak u Ujedinjene nacije, a to je – prema svedočenju lidera Nemačke i Francuske kao glavnih organizatora ovog dijaloga – njihov cilj", naveo je Obradović u saopštenju.

Dodao je da Vučić nikada nije dobio ovlašćenje niti Vlade Srbije niti Skupštine Srbije da pregovara u ime države Srbije o statusu Kosova.

"Nikada u Skupštini nije usvojena nikakva pregovaračka platforma, a bez nje se ne ide ni na kakve pregovore", rekao je Obradović.

Obradović je ocenio da u Briselu nije moguće voditi ravnopravni dijalog jer je Evropska unija na strani kosovske nezavisnosti, već dijalog o Kosovu treba vratiti u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je istakao da u dalje pregovore o Kosovu treba da bude uključena i Rusija, po zahtevu Srbije.

"Stavljanje potpisa na priznanje nezavisnosti lažne države Kosovo od strane aktuelne vlasti u Beogradu bilo bi protivustavno, suprotno Rezoluciji 12 44 SB UN i - u slučaju da to uradi predsednik Srbije - gaženje predsedničke zakletve na Ustavu i Jevanđelju", navodi se u saopštenju.

Obradović je dodao da su priznanje okupacije dela državne teritorije i urušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta su teška krivčina dela za koja po Krivičnom zakoniku sleduje višegodišnja robija i da bi svako ko razmišlja u tom pravcu trebalo da zna da mu to sigurno sleduje.

"Vučić i njegova neovlašćena delegacija, koja od sutra počinje novi ciklus pregovora o Kosovu u Briselu, treba da znaju da građani Srbije koji drže do Ustava, a posebno oni koji su patriotski orijentisani, neće dozvoliti izdaju Kosova i sigurno neće mirno čekati stavljanje potpisa na priznanje lažne države Kosovo", naveo je Obradović.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side