Obradović: Demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost
03.08.2020 Beograd

Obradović: Demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost

Obradović: Demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost Foto: PrtScn
Lider Dveri Boško Obradović rekao je da građani moraju biti svesni da imaju demokratsko pravo na pobunu i građansku neposlušnost, kao i da im niko neće pokloniti slobudu, pravdu i demokratiju.

"Više nije dovoljno samo promeniti vlast. Moramo kompletno da razgradimo ovaj pogubni politički sistem i podignemo novi. Srbiji nedostaje 'demokratija odozdo', od najmanje jedince oradnizovanog građanstva: na Univerzitetima, u preduzećima, u zgradama i naseljima", rekao je Obradović u autorskom tekstu u današnjem izdanju lista Danas.

Kako je naveo, neophodni su svi klasični oblici protesta: od studentskih demonstracija, preko radničkih štrajkova i seljačkih buna do građanskih uličnih akcija kojima bi svi zajedno branili prava - na slobodu misli, na rad, na grad, na selo, na zdravu životnu sredinu.

Obradović je rekao da je vreme za nove političke ideje i novi društveni dijalog.

"Čak i kada se nalazimo na potpuno suprotnim ideloškim polovima, važno je da budemo na 'pravoj strani barikade' i da se držimo otvorenosti, komunikacije, tolerancije i solidarnosti kada su u pitanu bazične demokratske vrednosti i odbrana demokratije", rekao je lider Dveri.

On je naveo i da je "pre svega potrebno otvaranje tabu tema savremene demokratije, poštovanje i otvoreni dijalog između različitih mišljenja, sve u interesu opšteg dobra, a ne stranačkih i ličnih interesa oligarhije i parapolitičkih monopolista".

"Već danas da pokažemo na našem primeru kako bi trebalo da izgleda ta Srbija posle Vučića kao prava demokratska država", rekao je Obradović u autorskom tekstu u kojem se, u velikom delu, poziva na knjigu "Pravo na pobunu - uvod u anatomiju građanskog otpora" Srećka Horvata i Igora Štiksa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side