Obeležena Nedelja borbe protiv distrofije – Da se vidimo
24.05.2019 Beograd

Obeležena Nedelja borbe protiv distrofije – Da se vidimo

Obeležena Nedelja borbe protiv distrofije – Da se vidimo Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
"Osobe sa invaliditetom nisu dovoljno zastupljene u medijima, odnosno nevidljive su u društvu. Upravo zbog toga neophodna je intenzivnija medijska promocija različitosti, jer se time ne pomaže samo marginalizovanim grupama, već se podiže i kvalitet medija, ali i društvena svest", neki su od zaključaka današnjeg skupa kojim je obeležena “Nedelja borbe protiv distrofije - Da se vidimo” u organizaciji Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) i Novog magazina u prostorijama Privredne komore Srbije.

Ivanka Jovanović izvršna direktorka NOOIS-a istakla je da je neophodno učiniti osobe sa invaliditetom medijski vidljivijim i da je zbog toga neophodno razviti veštine komunikacije, komunikaciju sa građanima putem društveni mreža ali i nastaviti sa edukacijom novinara o tome kako pisati o ovakvim temama. Ukazala je da, iako je važna adekvatna medijska promocija, da je jedan od problema i tabloidizacija medija, čime se marginalizovane grupe udaljavaju od medija, jer, u krajnjoj liniji, bolje je i ne pisati, nego li na senzacionalistički ili patetični način pisati o ovim temama.

“Mediji u Srbiji imaju danas ogromne problem i isto, kao i invalidske organizacije, suočavaju se sa pitanjima u vezi sa finansiranjem. U tom smislu, mediji su prinuđeni da “jure” za tiražima i većom vidljivošću, ali je problem u tome što ponekad u toj borbi za preživljavanje zaborave na društveno-odgovorno poslovanje. Ujedno, zaborave i teme kojima se podiže svesti građana Srbije o raznim marginalizovanim grupama, poput osoba sa invaliditetom”, naglasila je Jovanović. Istakla je da mediji uečstvuju u kreiranju stvarnosti i nemaju samo ulogu da informišu već i da edukuju.

“U toj oblasti informisanja i edukacije vidimo veliki prostor gde nam mediji mogu biti još veći saveznici u promeni paradigme- da su osobe sa invaliditetom manje sposobne osobe” istakla je Jovanović.

Nadežda Gaće, glavna i odgovorna urednica Novog magazina rekla je da mora postojati neophodnost promene svesti građana Srbije o tome koliko su ove teme životno važne.

“Deset posto populacije spada u osobe sa invaliditetom. To znači da ovo drušvo i vlast ne posvećuju dovoljno pažnje na 700.000 ljudi u ovoj državi”, objašnjava Nadežda Gaće.

Dragan Janjić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta ocenio je da je za medije u Srbiji karakteristična duboka taloidizacija uz napomenu da je mali broj medija koji na adekvatan način izveštava o ovoj temi.

“U ovakvoj situaciji ne može se očekivati velika medijska zastupljenost osoba sa invaliditetom, jer je koncept tabloida daleko od toga”, rekao je Janjić.

Dragana Malušev, stručna saradnica Saveza distrofičara Srbije (SDS) rekla je da ova organizacija jedna od najstarijih invalidskih organizacija koja ima u svom sastavu 21 gradsku, okružnu i pokrajinsku organizaciju. Inače, SDS je osnivač NOOIS-a i Nacionalne organizacije za retke bolesti (NORBS).

“Misija SDS je unapređenje zdravstvene zaštite i socijalnog statusa osoba sa distrofijom Srbije, kroz informisanje, edukovanje, javno zagovaranje, integraciju i inkluziju, uz primenu pozitivne zakonske regulative”, istakla je Malušev.

Inače, “Nedelja borbe protiv distrofije” obeležava se od 1973. godine u brojnim evropskim državama. To je prilika za sprovođenje kampanje za podizanje svesti javnosti o pravima i mogućnostima osoba obolelih o progresivnih neuromišićnih bolesti.

autor: IP izvor: Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side