Obeležena 213. godišnjica boja na Ivankovcu
18.08.2018 Ćuprija

Obeležena 213. godišnjica boja na Ivankovcu

Obeležena 213. godišnjica boja na Ivankovcu Foto: prtscr ytb
Na lokalitetu "Šančevi na Ivankovcu" kod Ćuprije danas je obeležena 213. godišnjica boja na Ivankovcu.

Nakon opela palim borcima u boju na Ivankovcu, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i boračkih udruženja položili su lovorove vence i odali državne i vojne počasti kraj spomenika vojvodi Milenku Stojkoviću.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, koji je predvodio državnu ceremoniju, kazao je da je Srbija tokom istorije često bila prinuđena da vodi odbrambene i oslobodilačke ratove, a nikada osvajačke.

"Zato je Vlada Srbije posvećena dostojanstvenom sećanju na sve učesnike i događaje iz svoje istorije. Narod koji ne zna svoju istoriju ne može graditi budućnost kakvu želi", rekao je Stanković.

On je kazao da je uvek bilo onih koji su bili protiv tadašnje i sadašnje Srbije.

"Danas kada kompletno državno rukovodstvo pokušava da reši probleme, počev od ulaska u EU preko rešavanja pitanja Kosova i Metohije, mi dolazimo u situaciju da imamo napade sa svih strana, što znači da nam je neophodno da shvatimo da je Srbija jedina naša zemlja i da samo zajedno možemo da je gradimo", kazao je Stanković.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić je rekao da je za vreme Karađorđa u Prvom srpskom ustanku Srbija bila jedinstvena u odluci da se bori protiv turske vojske.

Nakon nastupa gradskog hora Margi, pucano je iz replike Karađorđevog trešnjevog topa.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.

Po oceni istoričara, to je primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side