Obeležava se godišnjica akcije Oluja
04.08.2011 Beograd

Obeležava se godišnjica akcije Oluja

Obeležava se godišnjica akcije Oluja
Navršava se 16 godina od napada na područje bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj i 13 opština u BiH u kojoj je ubijeno oko 2.000 a proterano više od 200.000 Srba.

Haški tribunal u aprilu ove godine presudio da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem proterivanja Srba iz Kninske krajine.

Patrijarh Irinej služiće u crkvi Svetog Marka parastos žrtvama "Oluje" a nakon toga predstavnici Vlade Srbije, izbegličkih udruženja i udruženja nestalih i ubijenih Srba u Hrvatskoj položiće cveće na spomen ploču nedaleko od hrama u tašmajdanskom parku i odati poštu svim žrtvama ratova od 1991. do 2000. godine.

U vojnoj operaciji "Oluja" koja je počela na današnji dan pre 16 godine, na području Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj, ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a proterano oko 220.000.

Dan kasnije, 5. avgusta hrvatska vojska je ušla u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre "Oluje" živelo više od 90 odsto Srba. Za samo nekoliko dana slomljen je otpor Srpske vojske Krajine, koja je brojala oko 30.000 vojnika.

Narod Republike Srpske Krajine, više od 200.000 ljudi, nateran je na povlačenje u pravcu Srbije i Republike Srpske, pri čemu su izbegličke kolone bile pod dejstvom hrvatske artiljerije i vojnog vazduhoplovstva.

Oni koji su ostali, a reč je o civilima, uglavnom starijim i nemoćnim osobama, bili su izloženi teroru i nakon formalnog završetka operacije "Oluja" 7. avgusta.

U nastavku akcije u BiH, operacijom pod nazivom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" u akciji hrvatske vojske je ubijeno ili nestalo 1.960 Srba, od čega 1.205 civila, a među njima 522 žena i 12 dece.

Hrvatski helsinški odbor saopštio da je u toku operacije "Oluja" ubijeno 677 civila.

Tadićeva poruka

Boris Tadić izjavio je da građani Srbije 4. avgusta tuguju i odaju počast svim nevino stradalima u zločinima koji se ne smeju zaboraviti.

Tadić je naglasio da je pravedno što se ratni zločinci odgovorni za zločine u akciji "'Oluja" nalaze u Haškom tribunalu. "Saradnja sa Hagom je bila na prvom mestu, moralna obaveza svih zemalja sa prostora bivše SFRJ, gde su se tokom 90-ih vodili teški ratni sukobi", izjavio je predsednik Srbije.

autor: AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side