13.03.2018 Zrenjanin

NVO: Promena imena Zrenjanina može da naruši međuetničke odnose

NVO: Promena imena Zrenjanina može da naruši međuetničke odnose Foto: prtscr ytb
Šest udruženja građana iz Zrenjanina uputilo je danas otvoreno pismo najvišim državnim i pokrajinskim funkcionerima u kojem su upozorili da insistiranje da naziv tog grada bude promenjen u Petrovgrad može destabilizovati etničke odnose u Vojvodini.

Te organizacije pozvale su predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu Skupštine Maju Gojković, premijerku Anu Brnabić, predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića da preduzmu sve mere kako "desničarske političke organizacije" ne bi iskoristile stogodišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbije "za izazivanje nacionalne netrpeljivosti u Vojvodini".

"Iskustvo iz devedesetih godina pokazuje da neodgovorni pojedinci i organizacije u kratkom vremenskom periodu mogu jednu mirnu i tolerantnu sredinu da pretvore u haos", navodi se u otvorenom pismu.

Organizacije su navela da je Zrenjanin multietnički grad, u kojem, pored većinskih Srba, žive i Mađari, Rumuni, Slovaci, Romi i pripadnici drugih naroda i da javna simbolika u etnički i verski složenim sredinama ne sme pripadati samo jednoj nacionalnog grupi, već mora voditi ka "povezivanju različitosti u jednu zajednicu".

Te organizacije dodale su da je naziv Zrenjanin simbol antifašističke borbe, koja je jedna od najvećih tekovina civilizacije i prihvatljiv je svim narodima već više od 70 godina.

Oni su naveli da o nazivu grada treba da odluče njegovi stanovnici, a da je inicijativu za preimenovanje Zrenjanina u Petrovgrad pokrenula "grupa lokalnih tajkuna" i nekoliko organizacija uz podršku akademika Matije Bećkovića i Vasilija Krestića, kao i da se pokretači inicijative protive održavanju referenduma o promeni naziva.

U otvorenom pismu navodi se i da je 1992. godine održan referendum na kome se većina birača koji su glasali opredelila da se zadrži naziv Zrenjanin.

"Ne pristajemo da o nazivu našeg grada odlučuje nekoliko tajkuna i nacionalističkih organizacija koje podržava gradonačelnik Čedomir Janjić. Gospodin Janjić ne govori čak ni u ime Skupštine grada Zrenjanina, jer se o ovoj temi nije ni raspravljalo na njoj, a kamoli u ime svojih glasača", navodi se u pismu.

Pismo su potpisali Zrenjaninski socijalni forum, Roza – udruženje za rodna prava žena, Panonska aktivistička organizacija - PAOR, Udruženje građana "Naš grad, naša stvar", Centar za zaštitu potrošača Begej i Udruženje "Skaska".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side