NVO: Pojačan govor mržnje i ksenofobija prema migrantima u Srbiji
20.05.2020 Beograd

NVO: Pojačan govor mržnje i ksenofobija prema migrantima u Srbiji

NVO: Pojačan govor mržnje i ksenofobija prema migrantima u Srbiji Foto: Beta, AP / Julio Cortez
Grupa organizacija civilnog društva upozorila je danas na "jasnu i povećanu" upotrebu govora mržnje i ksenofobičnih stavova u javnom prostoru prema migrantskoj i izbegličkoj populaciji koja boravi na teritoriji Srbije.

Organizacije su u saopštenju povodom 21. maja, Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, upozorile da se u vezi sa migrantima, "poslednjih meseci građanima Srbije predstavljaju nedemokratski i diskriminatorni principi kao rešenje nepostojećeg problema".

"Zabrinjava da su u poslednjih nekoliko meseci društvene mreže preplavljene antimigrantskim grupama čiji sadržaji po pravilu čine govor mržnje, nacionalna i verska netrpeljivost, stavovi zasnovani na predrasudama i negativnim stereotipima, lažne vesti koje šire ksenofobične i rasističke ideje i pozivaju na nasilje", stoji u saopštenju.

Navodi se da takve grupe "za veoma kratko vreme" mogu da okupe na stotine hiljada pratilaca, "poput Fejsbuk stranice 'Stop naseljavanju migranata' koja broji više od 330.000 članova".

Organizacije su apelovale na sve građane i građanke Srbije, pre svega na političke aktere i aktiviste da se uzdrže od upotrebe jezika mržnje i ksenofobije, kako u javnom diskursu i prostoru, tako i u ličnom.

Saopštenje potpisuju Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC), Beogradski centar za ljudska prava, Praxis, Grupa za decu i mlade INDIGO, kao i Humanitarni centar za integraciju i toleranciju (HCIT).

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side