25.05.2018 | 13:03h ► 13:51h Beograd

NUNS sutra bira novo rukovodstvo

NUNS sutra bira novo rukovodstvo Foto: pixabay
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) održaće sutra izbornu skupštinu na kojoj će se birati novo rukovodstvo - predsednik, Izvršni odbor, Sud časti i Nadzorni odbor, čiji će mandat trajati od 2018. do 2022. godine.

Kandidat za predsednika NUNS-a je Slaviša Lekić koji je prošle godine izabran na tu dužnost na vanrednoj skupštini, nakon povlačenja dotadašnjeg predsednika Vukašina Obradovića.

Na skupštini će se razmatrati i takozvana alternativna medijska strategija, koju su zajedno pripremili NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Aocijacija nezavisnih lokalnih medija "Lokal Pres" (LP) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Kako je saopštio NUNS, Lekić će podneti izveštaj o četvorogodišnjem radu i poslovanju tog novinarskog udruženja.

Dodaju da je Lekić u izveštaju, između ostalog, naveo da "nikada u novijoj istoriji mediji i novinari nisu bili u lošijoj poziciji".

On će govoriti i o "profesionalnom i ekonomskom sunovratu novinarstva čime je dovedena u pitanje njegova suštinska uloga kontrolora vlasti i čuvara demokratije".

 

Lekić (NUNS): Koordinaciono telo da radi na rešavanju problema medija

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić ocenio je danas da buduće Koordinaciono telo Vlade Srbije i predstavnika novinarskih i medijskih udruženja treba da bude neka vrsta zajedničke radne grupe koja bi radila na rešavanju problema u medijskoj zajednici.U izjavi agenciji Beta, Lekić je rekao da je reč o problemima poput štrajka glađu direktorke novosadskog TV Kanala 9 Maja Pavlović ili poreske kontrole u Južnim vestima.

Lekić je dodao da je potrebno brzo reagovati jer, čak i ako se Medijska strategija usvoji do kraja godine, novi zakoni koji zadiru u sferu medija ne mogu biti usvojeni još najmanje godinu dana.

"Imamo, dakle, prazan prostor od 18 meseci koji će mnogi mediji teško preživeti i veliko je pitanje ko će dočekati 'spas', kako mnogi vide novu Medijsku strategiju", rekao je predsednik NUNS-a.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija (ASMEDI) Zoran Sekulić naveo je da su formiranje zajedničkog radnog ili koordinacionog tela za saradnju sa medijima predložila na sastanku sa premijerkom dva novinarska udruženja, smatrajući da problemi medijske scene prevazilaze okvire medijske strategije i da je resetovanje celog procesa izrade tog dokumenta prilika da se otvori širi dijalog sa državom o stanju na medijskoj sceni.

"Tome se, načelno, niko nije usprotivio, ali još nije jasno čime bi se bavilo radno/koordinaciono telo, ako bude formirano i ko bi sve bio u njegovom sastavu. Asocijacija medija taj predlog za sada smatra preliminarnim, a odluku da li će i pod kojim uslovima eventualno učestvovati u radnom/koordiacionom telu doneće naš Upravni odbor na sednici planiranoj za narednu nedelju", rekao je Sekulić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović ranije je ocenio da bi to koordinaciono telo činili predstavnici udruženja i države a da bi njegov cilj bio unapređenje medijske situacije u Srbiji.

On je rekao da je na sastanku saopšteno da postoji politička volja da se donese medijska strategija i unapredi saradnja sa novinarskim i medijskim udruženjima a da je dogovoreno da do kraja maja udruženja dostave svoje predloge za članove radne grupe koja bi bila zadužena za izradu nove medijske strategije.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Miša Tadić rekao je da se ne sme dozvoliti da učešće novinarskih i medijskih udruženja i rad na Medijskoj strategiji postane "alibi državi za nečinjenje i dalje urušavanje medijskih sloboda".

"Naše učešće u procesu na neki način uslovljavamo rešavanjem gorućih i nagomilanih problema na medijskoj sceni za koje nije potrebna izmena regulative već samo dosledna implementacija trenutne regulative i Zakona od projektnog sufinansiranja do slobode govora", kaže on.

Formiranje neke vrste koordinacionog tela dogovoreno je na sastanku premijerke Ane Brnabić sa delegacijom medijske zajednice, održanom 23. maja.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side