NUNS ponovo traži da Vojislavu Šešelju bude oduzet poslanički mandat
07.02.2020 Beograd

NUNS ponovo traži da Vojislavu Šešelju bude oduzet poslanički mandat

NUNS ponovo traži da Vojislavu Šešelju bude oduzet poslanički mandat Foto: Beta/Miloš Miškov
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najavilo je danas da će od Skupštine Srbije ponovo zatražiti pokretanje postupka za oduzimanje poslaničkog mandata lideru radikala Vojislavu Šešelju zbog govora mržnje.

NUNS je u saopštenju osudio "zlonameran i nepristojan ispad" lidera radikala prema nedavno preminulom osnivaču i uredniku Vremena Dragoljubu Žarkoviću i dodao da je Šešelj "samo u prethodnih godinu dana pretio našim koleginicama i kolegama Veselinu Simonoviću i Snežani Čongradin, a sa Dejanom Anastasijevićem obračunavao se i posthumno".

"Vojislav Šešelj već 30 godina neprestano širi govor mržnje što je potvrđeno i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Mete njegovih brutalnih verbalnih napada su posebno novinari, pripadnici manjina, politički protivnici i antiratni aktivisti koji su javno ukazivali na njegovu pogubnu politiku", stoji u saopštenju.

Navodi se da je NUNS i ranije upozoravao Skupštinu Srbije i međunarodne institucije da Vojislav Šešelj "zloupotrebljava svoj poslanički mandat pre svega da bi vređao i pretio neistomišljenicima".

"Tom prilikom zatražili smo da Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja razmotri i pokrene postupak utvrđivanja da li postoje razlozi za ukidanje poslaničkog mandata i imuniteta Vojislavu Šešelju i ako postoje da postupi u skladu sa zakonom", piše u saopštenju.

Iz udruženja su ranije zatražili i da javni tužilac preduzme radnje iz svojih nadležnosti i podnese zahteve za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Vojislava Šešelja i svih drugih poslanika koji svojim obraćanjima u parlamentu "ugrožavaju sigurnost, živote i dobrobit novinara i drugih pojedinaca".

"Obnovićeno tu inicijativu i zatražiti podršku svih koji veruju u pristojnost, kulturno ponašanje, društveni mir i demokratsku budućnost Srbije", naveli su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Lider radikala juče je na Tviteru kritikovao odluku gradskih vlasti da Žarković bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, navodeći da je osnivač Vremena bio "oberizdajnik".

"Na Novom gradskom groblju, u Aleji zaslužnih građana, već odavno zemlja štuca jer ne može da probavi velike srpske izdajnike koji su tamo sahranjeni. Pa sad još planiraju da tamo posade i oberizdajnika Dragoljuba Žarkovića, već 30 godina glavnog i odgovornog urednika prljavog Vremena", naveo je Šešelj.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side