13.02.2019 | 11:14h ► 12:26h Beograd

NUNS osudio uvrede novinaru Ničiću, kao i neargumentovane optužbe

NUNS osudio uvrede novinaru Ničiću, kao i neargumentovane optužbe
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas uvrede koje su upućene predsedniku Udruženja novinara Srbije (UNS) na Kosovu Budimiru Ničiću, a koje je ocenilo kao neargumentovane optužbe.


NUNS je reagovao na komentar koji je objavljen na tekst "Neprijatnost ili šala" na fejsbuk nalogu GracanicaOnline.Info.

"Jadan si ti Ničiću Ameri te plaćaju da uništavaš sve što je Srpsko!!! Krvavi dolari koje si dobio su od prodaje organa otetih i poklanih Srba", piše u komentaru.

U tekstu koji je bio povod komentara objavljena su saopštenje uredništva RTV Gračanica, saopštenje Srpske liste, kao i Ničićev odgovor na saopštenje RTV Gračanica povodom izjave novinarke te televizije Dragane Stanojević da je na protestu "Jedan od pet miliona" doživela neprijatnost od Ničića.

Prema njenim rečima, Ničić joj je kazao "slikaj, slikaj, pa odmah da pošalješ Vučiću", da je "etiketirao kao režimsku novinarku" dok je izveštavala sa protesta, a da je on bio učesnik protesta.

RTV Gračanica je navela i da "nije prvi put da Ničić javno etiketira novinare tog medija, zbog čega je većina i istupila iz UNS-a".

Osim RTV Gračanice, reagovala je i Srpska lista u čijem saopštenju piše da je "sramno novinare izlagati poruzi i sprečavati u obavljanju posla".

Ničić je UNS-u ranije rekao da je laž da je bio učesnik protesta, već da je izveštavao, kao i da nije tačno da je koleginicu Stojanović nazvao režimskom novinarkom.

"Tačno je da sam u šali koleginici Dragani Stojanović rekao: slikaj, slikaj, pa odmah pošalji Vučiću, jer je mene i kolege upadljivo fotografisala i zbog čega sam joj se javno izvinio", rekao je Ničić.

 

Nemačko udruženje novinara solidarno sa napadnutim novinarima u Srbiji

Nemačko udruženje novinara uputilo je pismo Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) u kojem se izražava podrška i solidarnost zbog učestalih pritisaka i napada na novinare u Srbiji, saopšteno je danas.

"Sa velikom zabrinutošću smo saznali da su u vašoj zemlji napadnuta 62 novinara, da im je prećeno i da su zastrašivani, kao i da tri ubistva novinara još nisu do kraja istražena. Prema vašim inofrmacijama, samo u osam slučaja napada na novinare preduzete su neke sankcije od strane vlasti", navodi se u pismu Nemačkog udruženja novinara koje prenosi NUNS.

U pismu se naglašava da je novinarstvo javno dobro i važan instrument za sigurnost i razvoj demokratije.

"Nasilje prema novinarima je potpuno neprihvatljivo. Tim pre što većina fizičkih napada i zastrašivanja ostaje nekažnjena", ukazuje Nemačko udruženje novinara u pismu solidarnosti i podrške protestu NUNS-a "protiv ove nepodnošljive situacije".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side