25.06.2019 | 17:42h ► 17:54h Beograd

NUNS osudio napad na novinara u zgradi Bošnjačkog nacionalnog veća u Novom Pazaru

NUNS osudio napad na novinara u zgradi Bošnjačkog nacionalnog veća u Novom Pazaru Foto: pixabay
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas napad na novinara televizije Sandžak Salahudina Fetića u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru i pozvalo rukovodstvo BNV da svim novinarima i medijima omoguće nesmetane uslove za rad i izveštavanje sa sednica tog tela.

NUNS je u saopštenju podsetio da se incident dogodio juče posle podne kada je Fetić pokušao da uđe na sednicu BNV u čemu ga je kako se navodi, "grubo fizički sprečio pripadnik službe obezbeđenja, zapretio mu i verbalno ga izvređao".

"Fetić je pozvao policiju koja je veoma brzo stigla na lice mesta i uzela njegovu izjavu o incidentu. Fotografija njegovog razgovora sa policajcima kasnije je zloupotrebljena na sajtu liste Samoopredeljenje tako što je pogrešno navedeno da je Fetić 'priveden zbog pokušaja nasilnog  izgreda' ispred prostorija BNV", naveo je NUNS.

Udruženje je pozvalo rukovodstvo BNV na čelu sa novoizabranom predsednicom Jasminom Baltić Curić da svim novinarima i medijima omoguće nesmetane uslove za rad i izveštavanje sa sednica Veća "kako ubuduće ne bi dolazilo do takvih incidenata".

"U tom smislu, NUNS je spreman da pomogne u definisanju pravila saradnje BNV sa medijima", navodi se u saopštenju i dodaje da je novinarima i snimateljima juče bilo dozvoljeno da za vrlo kratko vreme snime početak sednice, ali ne i nešto kasnije kada je u salu sa zakašnjenjem ušla grupa članova Bošnjačkog nacionalnog veća, čime se promenio i sastav skupa.

 

UNS traži od policije i tužilaštva da ispitaju okolnosti napada na novinara u Novom Pazaru

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas policiju i tužilaštvo da ispitaju sve okolnosti incidenta u Novom Pazaru u kojem se sa glavnim i odgovornim urednikom "Sandžak televizije" i aktivistom liste Muamera Zukorlića, Salahudinom Fetićem sukobio član protokola Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Ertan Pulić.

Fetić je za UNS rekao da je uoči početka jučerašnje sednice Bošnjačkog nacionalnog veća sa koje je izveštavao, napadnut kada je pokušao da uđe u prostorije Veća sa članovima BNV-a koji su kasnili na sednicu.

"Pulić je krenuo prema meni, pokušavši da me udari pesnicom u lice, uz pretnje da će mi prosuti zube", naveo je Fetić za UNS i dodao je slučaj prijavljen policiji.

UNS je preneo i da je za vreme dok je Fetić davao izjavu policiji, na portalu liste "Samoopredeljenje" objavljena informacija da je priveden zbog nasilnog pokušaja da uđe na sednicu BNV-a, što je glavni i odgovorni urednik "Sandžak televizije" demantovao.

"Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara, ali niko nema pravo da ih uznemirava i vređa, da im preti i da sprovodi pritisak na slobodu medija. Novinari ne smeju biti žrtve političkih nesporazuma, ali istovremeno podsećamo kolege da njihova politička opredeljenja ne treba da utiču na novinarski rad", stoji u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side