NUNS: Novi napadi vlasti Kosovske Mitrovice na portal Košev, obavestićemo međunarodne asocijacije
10.04.2020 Beograd

NUNS: Novi napadi vlasti Kosovske Mitrovice na portal Košev, obavestićemo međunarodne asocijacije

NUNS: Novi napadi vlasti Kosovske Mitrovice na portal Košev, obavestićemo međunarodne asocijacije
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas, kako je navelo, novi napad vlasti Kosovske Mitrovice na portal Košev i najavilo da će tim povodom obavestiti međunarodne novinarske asocijacije i organizacije.

NUNS je u saopštenju naveo da je predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić prozvao portal Košev što je uživo na društvenim mrežama prenosio zvaničnu konferenciju za novinare tog tela i što je "optužio redakciju da se ne bavi borbom protiv virusa, da unosi nestabilnost u vreme pandemije i da se bavi političkim pitanjima koja odgovaraju vlasti u Prištini".

"Zabrinjava neznanje čelnika Kosovske Mitrovice da su konferencije za novinare javni događaji i da se mogu prenositi uživo, a plaši potpuno neosnovano i zlonamerno optuživanje novinara da sabotiraju borbu protiv širenja zaraze i da su eksponenti politike vlasti Kosova. Takve izjave su izuzetno opasne i u velikoj meri ugrožavaju bezbednost svih u redakciji Koševa i njihovih porodica", ocenili su iz NUNS-a.

Naveli su da "od prvog dana rada", novinari i urednica portala Košev Tatjana Lazarević žive i rade u vanrednim okolnostima i da su bili meta fizičkih i verbalnih napada - "od oružanog napada na prostorije i paljenja automobila, do hakerskih ataka na sajt i neprestanog targetiranja od strane političkih moćnika".

"Nažalost, ni u vreme pandemije nisu pošteđeni opasnih prozivki samo zbog činjenice da novinarski posao obavljaju profesionalno i u javnom interesu", stoji u saopštenju.

NUNS je pozvao predstavnike vlasti da se "uzdrže od prenagljenih reakcija, neosnovanih prijava, javnog iznošenja optužbi i opasnih izjava koje mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti svih novinara".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side