28.02.2019 Beograd

NUNS: Neshvatljivo blaga presuda za jezive pretnje Vojtehovski

NUNS: Neshvatljivo blaga presuda za jezive pretnje Vojtehovski
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas nezadovoljstvo i veliku zabrinutost povodom presude Višeg suda u Beogradu kojom je optuženi za ozbiljne pretnje smrću novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki uslovno osuđen i pušten na slobodu.

"NUNS smatra da takvom neshvatljivo blagom kaznenom politikom srpsko pravosuđe praktično ohrabruje verbalno nasilje prema novinarima", navelo je to novinarsko udruženje.

Za pretnje smrću koje je putem Tvitera uputio novinarki TV Prva Tatjani Vojtehovski i njenoj ćerki, Viši sud u Beogradu juče je osudio Branka Tomića (36) iz Majdanpeka na uslovnu zatvorsku kaznu.

U izjavi za NUNS, Vojtehovski kaže da je šokirana presudom koju je donela sudija Ivana Ramić a da nije saslušala ni nju njenu njenu ćerku, i da je zabrinuta za bezbednost svoje porodice.

"Šokirana sam činjenicom da je čovek koji je na najjeziviji način pretio mojoj kćeri i meni, izašao na slobodu sa uslovnom presudom. Takođe sam zaista iznenađena činjenicom da sudija Ramić nije našla za shodno čak ni da sasluša moju kćer i mene, kako je tužilalac predložio. Što mi govori da je presuda doneta samo na osnovu njegovog iskaza", navela je ona.

Nezadovoljstvo presudom izrazila je i organizacija Reporteri bez granica koja je na svom Tviter nalogu ocenila da "ovo nije način na koji se postupa s ozbiljnim pretnjama upućenim novinarima".

 

NUNS: Neprihvatljivo uskraćivanje prava novinarima da predlažu članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava najoštrije protivljenje i protest što je Nacrtom Zakona o sprečavanju korupcije novinarskoj struci ukinut status predlagača članova Veća Agencije za borbu protiv korupcije.

Zakonskim nacrtom je predviđeno da se status predlagača ukine novinarima i advokatima. Tim povodom NUNS ukazuje da te dve nezavisne profesije umaju izuzetno važnu ulogu u borbi protiv korupcije i da nema nijednog opravdanog i razumnog razloga da ubuduće novinari i advokati nemaju predstavnike u devetočlanom Veću Agencije za borbu protiv korupcije, inače ključnom telu za rad i kontrolu Agencije.

Namera Ministarstva pravde, koje je predlagač Zakona, da novinarskim udruženjima i Advokatskoj komiri ukine status ovlašćenih predlagača u neskladu je sa preporukama Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO), a na koje se Ministarstvo pravde poziva.

U aktuelnom Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije stoji da članove Odbora Agencije bira Narodna skupština na osnovu predloga ovlašćenih predlagača: Administrativnog odbora Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Vrhovnog kasacionog suda, Državne revizorske institucije, Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja, putem zajedničkog dogovora, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i novinarska udruženja, putem zajedničkog dogovora.

Podsećamo da je prošle godine Skupština Srbije na usaglašeni predlog UNS-a i NUNS-a za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije izabrala novinara Živojina Rakočevića.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side