NUNS i NDNV: Država da pod hitno saopšti gde se nalazi Cvetković i da li ima pravnu zaštitu
15.06.2018 | 17:07h ► 20:46h Beograd

NUNS i NDNV: Država da pod hitno saopšti gde se nalazi Cvetković i da li ima pravnu zaštitu

NUNS i NDNV: Država da pod hitno saopšti gde se nalazi Cvetković i da li ima pravnu zaštitu
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevaju od nadležnih državnih organa da odmah saopšte gde se sada nalazi novinar Stefan Cvetković i da li ima zakonom predviđenu pravnu zaštitu.

“Tražimo da država saopšti da li trenutno Cvetković daje iskaz, kome i u kom svojstvu, kao i kada je tačno pronađen. Ako je u svojstvu osumnjičenog, da li ima advokata i ko je on”, piše u saopštenju.

“Zahtevamo da svi detalji o slučaju Cvetković budu razjašnjeni do kraja i saopšteni javnosti, a tražimo i da predstavnici novinarskih udruženja imaju priliku da čim pre razgovaraju sa njim”, navodi se u saopštenju.

Predstavnica Kuće ljudskih prava iz Beograda Maja Stojanović izjavila je ranije danas da su u policiji u Beloj Crkvi odbili da joj kažu da li novinar Stefan Cvetković, kojeg je policija danas pronašla nakon što dan i po vodio kao nestao, ima advokata.

“U policiji u Beloj Crkvi tražila sam da mi kažu da li Cvetković ima advokata i gde se nalazi, ali su odbili da mi kažu bilo šta”, kazala je Maja Stojanović agenciji Beta.

Dodala je da su joj u policiji kazali da je “mnogo velika gužva” i da ne mogu ništa da joj kažu.

 

NUNS i NDNV pozdravili brzu i uspešnu policijsku potragu za novinarom Cvetkovićem

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozdravili su brzu i uspešnu akciju policije u potrazi za novinarom Stefanom Cvetkovićem iz Bele Crkve, izrazivši "zadovoljstvo što je novinar pronađen živ i zdrav".

"NUNS i NDNV ni jednog trenutka nisu spekulisali o sudbini nestalog novinara niti su bilo čime navodili one medije koji su objavljivali nagađanja o celom tom, sada srećno okončanom slučaju", piše u saopštenju dva udruženja.

Jučerašnjim saopštenjem povodom prijave nestanka Cvetkovića, NUNS i NDNV su pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije "da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom". NUNS i NDNV su povodom nestanka Cvetkovića podsetili na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara između MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i sedam novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara.

Dva udruženja su izrazila nadu da će policijski i pravosudni organi i ubuduće imati uspeha u rasvetljavanju slučajeva ugrožavanja ne samo novinara i drugih medijskih radnika, već i bilo kog građanina Srbije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side