11.10.2018 Beograd / Novi Sad

NUNS i NDNV: Martinović proglasio Sejdinovića neprijateljem države

NUNS i NDNV: Martinović proglasio Sejdinovića neprijateljem države Foto: Medija centar
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su danas osudili govor mržnje, pozive na nasilje, klevete i uvrede šefa poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića na račun predsednika NDNV-a Nedima Sejdinovića.

"Martinović je, krijući se iza poslaničkog imuniteta zloupotrebio skupštinsku govornicu i poslao veoma opasnu poruku kojom je Sejdinovića proglasio neprijateljem države", navodi se u saopštenju.

Martinović je za Sejdinovića juče u Skupštini Srbije, između ostalog, rekao da "ne želi dobro svojoj državi", da ljudi poput njega žele da "unesu strah i nemir kod građana" i da "širi paniku i dezinformacije".

"Takve poruke najviših državnih zvaničnika vidimo kao najavu državnog terora prema neistomišljenicima, prema novinarima i drugim javnim ličnostima koji se usude da kritički analiziraju vladajuću strukturu", naveli su NUNS i NDNV.

Pozvali su domaću javnost i predstavnike međunarodnih organizacija da se suprotstave takvim pokušajima, jer se oni neće zaustaviti samo na pretnjama, što pokazuje tragično iskustvo iz '90-tih godina prošlog veka.

"Upozoravamo i da institucije u Srbiji, nažalost, nisu u stanju da štite demokratski poredak i vladavinu prava, već da su se stavile u službu vladajuće stranke. To se, između ostalog ogleda i u tome što brojne pretnje i napadi na novinare u Srbiji prolaze nekažnjeno, a često su i podstrekivane od najviših predstavnika vlasti", ocenjuje se u saopštenju.

NUNS i NDNV su podsetili da je Martinović i ranije iznosio neistine o Sejdinoviću i drugim novinarima, optužujući ih da su organizatori građanskih protesta koji su se dešavali nakon poslednjih predsedničkih izbora, te javno mahao njihovim fotografijama, nakon čega su dobili desetine pretnji smrću.

"Novim beskrupuloznim napadom na predsednika NDNV-a Martinović je, nažalost, potvrdio strepnje novinarskih i medijskih udruženja da je vlast krenula u otvoreni obračun sa novinarima i medijima koji imaju kritički odnos prema njoj", ocenjuje se u saopštenju novinarskih udruženja.

Podsetili su da je pre nekoliko dana funkcioner Bezbednosno-informativne agencije Marko Parezanović izjavio je da su "najveća pretnja Srbiji strani agenti koji deluju u medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim strankama", a koju je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić "posredno potvrdio konstatujući tek da oni 'nemaju uticaj u srpskom društvu'".

U saopštenju se podseća a su novinarska i medijska udruženja okupljena u Timu za dijalog zahtevala od Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima između ostalog i da predstavnici vlasti hitno prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i ugrožavaju njihovu bezbednost.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side