10.10.2018 | 12:45h ► 15:06h Beograd

NUNS i NDNV: Hitno pronaći napadača na novinara Željka Matorčevića

NUNS i NDNV: Hitno pronaći napadača na novinara Željka Matorčevića
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su danas napad na glavnog i odgovornog urednika internet portala iz Grocke "Žig Info" Željka Matorčevića, i zatražili da se hitno pronađe napadač.

Matorčevića je, kako su saopštili NUNS i NDNV, juče na Kružnom putu u Leštanima kod Beograda napao neidentifikovani mladić koji ga je prvo pratio, zatim iznenada udario u potiljak, a kada je Matorčević pao na zemlju, nastavio je da ga udara.

U napadu je Matorčević zadobio teže telesne povrede, te će zbog preloma jagodične kosti u narednim danima biti operisan.

Kako je Matorčević u pisanoj izjavi za portal "Žig Info" naveo, prethodnih godina je taj portal podnosio više krivičnih prijava, "a u poslednjoj čak i naveo ime i prezime lica, kao i od koga je angažovan za neku vrstu upozorenja za" par njih koji rade na tom portalu, zbog, kako ističe, bavljenja istraživačkim novinarstvom.

Prema njegovim rečima, na te prijave uglavnom nije odgovarano ili su stizali odgovori da se prijava odbacuje, zbog toga što nije bilo više pretnji.

NUNS i NDNV zahtevaju od policije i drugih nadležnih institucija da preduzmu sve mere kako bi što pre identifikovali napadača i utvrdili motive tog nasilničkog čina.

U NUNS-ovoj bazi napada, pritisaka i pretnji novinarima, ovaj slučaj je 62. zabeleženi incident od početka godine.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas takođe zatražilo od policije da pronađe napadača na glavnog i odgovornog urednika portala "Žig Info" iz Grocke, Željka Matorčevića.

Matorčević je za UNS kazao da je jutros u Leštanima fizički napadnut i da je tom prilikom teže povređen. 

"Mladić star oko 20 godina prvo me je pratio nekoliko stotina metara da bi me zatim udario u potiljak. Od siline udarca, pao sam na zemlju, a on je nastavio da me udara. Nakon što je iz suprotnog smera naišla kolona vozila, mladić je pobegao. Dok me je udarao rekao je: 'Ovo ti je zato što si dobacio mojoj sestri na trafici pa je zbog toga dobila epi napad", kazao je Matorčević.

On je rekao da je slučaj prijavio policiji koja je razgovarala i sa radnicom trafike na kojoj je neposredno pre napada kupovao i koja je po njegovim rečima navela da sa tim slučajem nema veze, niti da ima brata.

"Ne mogu da tvrdim apsolutno da napad ima veze sa nekim konkretnim slučajem o kojem smo pisali, ali mislim da nema zbog čega drugog da me napadaju osim zbog posla koji obavljam. Naša redakcija je još pre godinu dana tužilaštvu prijavila pretnje koje je dobijala i još uvek nismo dobili odgovor", kazao je Matorčević.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side