07.03.2018 Beograd

NUNS: Đilas da svim medijima omogući praćenje njegovih nastupa

NUNS: Đilas da svim medijima omogući praćenje njegovih nastupa
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je danas na nosioca liste "Beograd odlučuje - ljudi pobeđuju" Dragana Đilasa da svim medijima, pod jednakim uslovima, omogući praćenje njegovih javnih nastupa.

"Istovremeno, NUNS još jednom podseća medije i novinare da je njihova dužnost i obaveza da poštuju pravila profesije i Kodeks novinara Srbije i da, u skladu s tim, omoguće svim javnim i drugim ličnostima da iznesu svoj stav povodom izveštaja i priloga u kojima su predmet kritike ili napada. Mediji koji neskriveno služe jednoj političkoj opciji rade suprotno javnom interesu i demokratiji", navodi se u saopštenju NUNS-a.

Đilas nije u utorak omogućio novinarima televizija Pink i Studio B i dnevnih listova "Informer" i "Srpski telegraf" da izveštavaju sa njegove konferencije i dodao da će im to ponovo biti omogućeno kada promene odnos prema opoziciji "čije stavove nikada ne prenose", odnosno kada se budu ponašali kao mediji.

To novinarsko udruženje je dodalo da praksa sistematskog blaćenja javnih ličnosti, bez tretiranja svih činjenica i stavova i bez dužne profesionalne pažnje, postaje dominantna na srpskoj medijskoj sceni, što dovodi do učestalih oštrih razmena optužbi.

Ta praksa je krajnje pogubna za javni život i društvo u celini i nužno je da bude što pre obustavljena. Neprofesionalna i necivilizovana zloupotreba medija u kampanji protiv javnih ličnosti izaziva razumljivu ljutnju, ali smo uvereni da 'kontramere' ne mogu da donesu rešenje", dodao je NUNS.

NUNS je, takođe, pozvao medije da poštuju osnovna pravila novinarske profesije, da bi stekli moralno pravo na podršku javnosti.

"Dok se to ne dogodi, ruinirana srpska medijska scena neće istinski krenuti u pravcu evropskih standarda, odnosno standarda koja važe u razvijenim demokratskim društvima", smatra NUNS.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side