Novosti: Srbija priprema kontramere zbog uvođenja taksi
22.05.2019 Beograd

Novosti: Srbija priprema kontramere zbog uvođenja taksi

Novosti: Srbija priprema kontramere zbog uvođenja taksi Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Beograd neće pokrenuti arbitražu protiv Prištine zbog povećanja taksi koje su uvedene na robu iz Srbije već je odlučeno da se primene kontramere, objavile su "Večernje novosti" u izdanju od četvrtka, 23. maja.

Od arbitraže se odustalo jer se, kako prenose izvori "Novosti", UNMIK koji je u ime Kosova potpisnik CEFTA sporazuma proglasio nenadležnim.

"U toj situaciji Beogradu je preostalo samo da tuži tzv. Republiku Kosovo, a pojavljivanje Kosova kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strane, nesumnjivo bi moglo da se protumači kao priznavanje njegove 'državnosti', zbog čega je opcija arbitraže i odbačena", navodi izvor "Novosti".

Jedna od kontramera Beograda prema Prištini mogla bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

O budućoj strategiji protiv taksi moglo bi da bude reči u petak, na sastanku predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 23.05.2019, 16:11h Čitalac...

    "Novosti: Srbija priprema kontramere zbog uvođenja taksi" ...- Ama, sve je to u redu (kontramere i sl.). Samo - ne razumem kako jedno takvo MALO TRŽIŠTE, kao što je Pokrajina KiM, može toliko pogubno da ošteti privredu Srbije. Ima naša privreda sigurno VEĆA I BOGATIJA tržišta na koje može da izveze svoje proizvode (npr. RUSIJA, KINA, BELORUSIJA...)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side