Novopazarski vrtići rade sa 50 odsto kapaciteta
16.09.2020 Novi Pazar

Novopazarski vrtići rade sa 50 odsto kapaciteta

Novopazarski vrtići rade sa 50 odsto kapaciteta Foto: Pixabay.com
Predškolsku ustanovu Mladost u Novom Pazaru od početka ovog meseca pohađa 50 odsto upisane dece, na osnovu Odluke Kriznog štaba i epidemiološke situacije.

Direktorka ove ustanove Sabina Hoćanin rekla je za novopazarski radio Sto plus da grupe sa bebama do dve godine imaju po šestoro dece, dok starije grupe i pripremno predškolskog programa imaju po 10, 12 ili 15 mališana.

"Sve preporučene mere se primenjuju i maksimalno poštuju, od samog ulaska do izlaska iz vrtića, koje su potpuno odvojeni. Ulazak kreće preko dezobarijere, dezinfekcije ruku, merenja temperature deci i roditeljima, koji su i u obavezi da nose maske, a deca se vode u grupu tek nakon razgovora sa preventivnom sestrom koja obavlja trijažu", rekla je Hoćaninova.

Ona je istakla da roditelji nemaju razloga da brinu, te i da u slučaju da primete neke promene kod dece, imaju prostoriju za izolaciju.

"Svakodnevno se provetravaju prostorije u kojima deca borave, svakodnevno im se menjaju posteljine, a deca spavaju na propisanoj razdaljini. Koristimo i ovo lepo vreme da deca budu što više na vazduhu, da igraju igre sa distancom, a rekla bih i da su se deca privikla na ovu situaciju“, rekla je Hoćaninova.

Ona kaže da trenutno mesta ima jedino u vrtićima Abu Dabi i Dečija radost, u drugoj smeni, dok su kapaciteti ostalih objekata popunjeni.

"U objektu Mladost trenutno ima 19 grupa, sa ukupno 175 dece, a u vrtiću Naše dete ima 120 dece. Objekat Pčelica ima 53 dece, dakle sve zavisi od kapaciteta određenog objekta. Smanjen broj dece je uticao i na činjenicu da smo smanjili i broj zapošljenih vaspitačica, pre svih onih koje su bile na zameni, ali se nadamo da će se one vratiti na posao kada se situacija vrati u normalu", rekla je Hoćaninova.

Dodaje da će krajem ovog meseca tražiti od Kriznog štaba i grada, kao osnivača, uputstva za rad tokom oktobra.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side