Novinar: Tekstovima u Večernjim novostima ugrožena bezbednost Srba na Kosovu
18.10.2020 Kosovska Mitrovica

Novinar: Tekstovima u Večernjim novostima ugrožena bezbednost Srba na Kosovu

Novinar: Tekstovima u Večernjim novostima ugrožena bezbednost Srba na Kosovu Foto: Pixabay.com
Glavni urednik Radio Goraždevca iz istoimenog mesta kod Peći, Darko Dimitrijević upozorio je u pismu upućenom novinarskim udruženjima u Srbiji da je nedavnim objavljivanjem dva teksta u Večernjim novostima, o skidanju albanske zastave sa nekadašnje karaule Košare i reakcijama Albanaca na taj čin, ugrožena bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

U pismu upućenom Udruženju novinara Srbije (UNS) i Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS), Dimitrijević je naveo da su tekstovi iz Večernjih novosti bili "povod za seriju negativnih vesti u kosovskoj štampi i reakciju javnosti".

"Poštovane kolege, kao neko ko živi i radi u Metohiji, zanima me da li ćete reagovati na pisanje medija o ovim 'patriotama na baterije', čije su objave na društvenim mrežama preneli neki beogradski listovi? Zbog takvih tekstova trpimo mi, ne samo medijski radnici, nego čitav naš narod koji živi na Kosovu i Metohiji i sveštenstvo SPC", naveo je Dimitrijević a preneo portal Košev.

Upitao je UNS i NUNS da li osuđuju pisanje Večernjih novosti koje kako je ocenio,"takvim tekstovima direktno ugrožavaju" živote i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

"Da li smatrate da udruženja treba javno da reaguju, ili smo i mi osuđeni na to da reagujemo na vaše nereagovanje putem Fejsbuka, a u nadi da podstaknemo vašu reakciju", upitao je glavni urednik Radio Goraždevca.

Košev je preneo i da su Večernje novosti prethodnih dana objavile navodne ekskluzivne snimke sa tvrdnjama da je sveštenik SPC koji je "iz okoline Beograda" došao u Metohiju za Miholjdanske zadušnice i skinuo albansku zastavu na Košarama.

"Odmah potom su objavili i ono što su sublimirali kao 'osvetu' iz Prištine: 'Albanski teroristi su juče, na istom mestu, postavili dve albanske zastave, dok je tzv. kosovska policija najavila da će pokrenuti istragu i podneti tužbu protiv srpskog sveštenika", preneo je portal.

Dimitrijević je za Košev ocenio da objavljivanje takvih tekstova služi "jedino senzacionalizmu i prodaji tiraža novina koje su to objavile, dok Srbi koji su i posle toga ostali da žive po selima i crkvama u Metohiji predstavljaju koleteralnu štetu nečijeg pisanja zarad većeg tiraža".

"Takav tekst ne pomaže nikome, pa ni nama koji smo i nakon toga pored svih stradanja ostali da živimo ovde", naveo je Dimitrijević.

Pozvao je urednike beogradskih medija da pre nego pošalju novinare na Kosovo i Metohiju, kontaktiraju bilo koga od kolega koji žive i rade na tom prostoru jer je to po njegovim rečima, jedini način da shvate dimenzije života, rada i borbe za svoja prava na Kosovu i Metohiji, "a ne da raspiruju međuetničke tenzije".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side