Novim finansiranja do boljeg kvaliteta visokog obrazovanja
24.11.2015 Beograd

Novim finansiranja do boljeg kvaliteta visokog obrazovanja

Novim finansiranja do boljeg kvaliteta visokog obrazovanja Foto: Z. Raš
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić poručio je danas da je potrebno utvrditi smislene indikatore za merenje učinka u visokom obrazovanju i na osnovu njih napraviti novi način finansiranja koji će omogućiti studentima veću dostupnost, ali i pravednost visokog obrazovanja.

Verbić je, na okruglom stolu posvećenom merenju učinka visokog obrazovanja, u Palati Srbija, istakao važnost donošenja odluka na osnovu podataka, a ne na osnovu bilo čijeg utiska ili mišljenja.

"Cilj je da utvrdimo indikatore i dobijemo pouzdane podatke i da na osnovu njih napravimo novi model finansiranja visokog obrazovanja i rangiranje studijskih programa, kao bismo mogli da poboljšamo kvalitet visokog obrazovanja", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, cilj je da finansiranje bude usaglašeno sa rezultatima koje su postigle visokoškolske ustanove, a ne na primer, da bude finansiranje na osnovu kvadrature nekog fakulteta.

Verbić je naglasio da je važno da se utvrde koji su to indikatori - da li je to broj studenata koji su završili fakultet, broj objavljenih radova, broj doktora nauka i studenata upisanih na doktorske studije, mobilnost studenata..., kao i da je o tom pitanju potreban konsenzus u akademskoj zajednici.

Početkom 2016. godine trebalo bi da budu poznate glavne promene koje će doneti potpuno novi zakon o visokom obrazovanju.

Na skupu, koji su organizovali HERE tim - Tim za reformu visokog obrazovanja i Fondacija tempus -Erazmus plus, predstavljeni su i modeli finansiranja visokog obrazovanja u Evropi i u regionu.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side