11.06.2018 Beograd

Novi zakon: Građani će se pitati šta da se gradi u njihovoj lokalnoj sredini

Novi zakon: Građani će se pitati šta da se gradi u njihovoj lokalnoj sredini Foto: Pixabay
Predloženim izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi, koji su sutra na dnevom redu Skupštine Srbije, predviđeno je veće uključivanje građana u donošenje odluka i efikasniji rad gradova i opština, u okviru čega će se građani pitati i šta u njihovom mestu treba da se gradi.

Biće omogućeno uključivanje građana u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave, odnosno građani će imati mogućnost da kažu šta da se gradi.

Predloženim propisama predviđeno je da je pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom dovoljno da pokrene građansku inicijativu.

Izmenama i dopunama je predviđeno da minimalni rok za sazivanje sednice Skupštine opštine ili grada bude 24 časa.

Predviđeno je smanjenje broja lokalnih funkcionera, odnosno broj funkcionera će biti u skladu sa brojem stanovnika opštine ili grada, a u cilju veće efikasnosti.

Izmenama Zakona o matičnim knjigama koji su na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta građanima će biti omogućeno da u matične knjige upišu promenu pola, a biće omogućen i dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti.

Podaci iz Registra matičnih knjiga voditi u elektronskom obliku, građani će, gde god se nalazili u Srbiji ili van nje, moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga, a izdavanje izvoda iz matičnih knjiga proširuje se i na diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predloženo je jasnije definisanje ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, smanjenje prekomerne politizacije i transparentniji rad nacionalnih saveta.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side