Novi sukob Beograda i Podgorice
18.01.2012 | 00:12h ► 12:39h Beograd/Podgorica

Novi sukob Beograda i Podgorice

Novi sukob Beograda i Podgorice
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je demarš Vladi u Podgorici zbog izjave savetnika predsednika crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa da bi aktiviranje eksploziva u Boriku bio 'civilizacijski iskorak'.

Takođe je zbog Nikolaidisove izjave ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac povučen u Beograd na konsultacije, piše list Press.

U sportskoj dvorani Borik je 8. januara, dan pred proslavu 20. godišnjice Republike Srpske pronađeno oružje. Proslavi su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i drugi zvaničnici, ali za sada nije utvrđeno da li je oružje pronađeno u dvorani bilo namenjeno za atentat. 

Nikolaidis je u autorskom tekstu objavljenom na crnogorskom prorežimskom portalu "Analitika" napisao da bi bio "civilizacijski iskorak da je Bole (Božidar Stanišljević) upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS".     

Savetnik Ranka Krivokapića, predsednika crnogorskog parlamenta, nakon toga je pokušao da ublaži svoju izjavu, tvrdeći da nije pozivao na ubistva.

"Nisam pozivao na ubistva, već sam ocenio da bi istinska civilizacijska pravda bila da međunarodna zajednica ukine Republiku Srpsku", rekao je Nikolaidis juče u intervjuu TVCG.

On je naveo da su napadi na njega, koji su usledili posle autorskog teksta koji je objavio, zapravo pokušaj diskreditacije Krivokapića, a da iza napada stoji srpska kontraobaveštajna služba.

Državni tužilac u Podgorici Ljiljana Klikovac juče je saopštila da će izjave Nikolaidisa biti predmet interesovanja nadležnog tužilaštva. Ona je rekla da će se upoznati sa sadržinom spornog teksta i da će nakon toga doneti odluku da li ima elemenata za pokretanje postupka.

Šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je za Press da Vlada neće da se oglašava povodom izjave Nikolaidisa.

"Njegov tekst je ispod svakog civilizacijskog i ljudskog nivoa i ne zaslužuje nikakav komentar", rekao je Mihajlović.

Udruženje novinara RS podnelo krivičnu prijavu

Udruženje novinara RS podnelo je krivičnu prijavu protiv Andreja Nikolaidisa zbog pomenutog teksta povodom proslave 20 godina od formiranja RS u kojem je podsticao na terorizam, čime je, kako smatraju, počinio krivično delo.

Udruženje novinara RS traži otvaranje istrage u kojoj će u postupku međunarodne pravne pomoći, a na osnovu sporazuma BiH i Crne Gore o međusobnoj saradnji i krivično pravnim stvarima, "biti saslušan Nikolaidis i pribavljeni inkriminisani tekstovi, te nakon toga podignuta optužnica zbog izvršenja navedenog krivičnog dela".

autor: MP/AA izvor: Press/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.01.2012, 13:19h DOKAZ

    Lako je regovat kad se imaju dokazi ! najbolji su dokazi da glavni osnivaci ni generali (karadzic, mladic,krajisnik, plavsicka i mnogi drugi ) nisu ni cuki za Hag ! Posteni vodje posteno stvorili na posteni nacin ono sto nikad nije bilo (od 33% na 49%). Srbijo kad vec imas dokaze reaguj(do juce si krila madica i karadzica)

  • 18.01.2012, 12:23h ica

    Reko si sta si reko izrode ne uvrci sad.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side