Novi sistem za obaveštavanje vozača putem radio programa o nezgodama i bezbednom saobraćaju
26.06.2019 Beograd

Novi sistem za obaveštavanje vozača putem radio programa o nezgodama i bezbednom saobraćaju

Novi sistem za obaveštavanje vozača putem radio programa o nezgodama i bezbednom saobraćaju Foto: Beta / MUP
Direktor policije Vladimir Rebić potpisao je danas ugovor sa predstavnicima Javnih preduzeća "Putevi Srbije" i "Emisiona tehnika i veze", Regulatornog tela za elektronske medije i Radio-televizije Srbije (RTS) o novom sistemu za obaveštavanje vozača putem radio programa u slučaju nezgoda na putu i informisanju javnosti za bezbedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

"Danas je važan dan za bezbednost saobraćaja u Srbiji jer smo posle osam meseci uspeli da uspostavimo ovaj sistem. Inače, jedan tragičan događaj koji se dogodio u novembru prošle godine na auto-putu u zoni Jagodine kada je stradalo osam osoba, nakon izvršenih analiza, pokazao je da je do nezgode došlo zbog neobaveštenosti vozača o izuzetno gustoj magli", rekao je Rebić, a saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

On je poručio da će taj sistem biti u funkciji od 1. jula i da će svi vozači na auto-putevima Srbije, od Ibarske magistrale od Beograda do Kraljeva pa nadalje, imati mogućnost da budu upozoreni od strane RTS-a o bitnim okolnostima i dešavanjima na putevima.

Rebić je istakao da će MUP uz pomoć "Puteva Srbije" brzo i efikasno informisati vozače o eventualnim nezgodama i drugim okolnostima, kao i o preusmeravanju saobraćaja, čime će se značajno, kako navodi, povećati bezbednost saobraćaja na srpskim putevima.

Direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da će prilikom svakog većeg sudara, guste magle ili drugog problema na putu, MUP obavestiti RTS, koja će prekinuti program kako bi učesnike u saobraćaju upozorili o novonastalim okolnostima, čime će se sprečiti saobraćajni zastoji, a putovanje učiniti bezbednijim.

Glavna i odgovorna urednica "Radija Beograd 202" Milica Kuburović naglasila je da će na taj način učesnici u saobraćaju pravovremeno dobiti informacije i upustva za ponašanje na putu, što će smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, kao i gužve na saobraćajnicama.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side