30.10.2018 Niš

Novi protest radnika u Nišu zbog zaostalih plata

Nekoliko desetina radnika propalih niških društvenih firmi protestovalo je danas ispred Gradske kuće zbog neisplaćivanja zaostalih plata, a njihov predstavnik Žarko Đorđević je poručio da će radnici očigledno morati da pravdu potraže pred sudovima jer Vlada Srbije ne pokazuje "trunku interesovanja" da reši problem zaostalih zarada.

Đorđević je podsetio da većina radnika ima izvršne sudske presude Osnovnih i Viših sudova za neisplaćene zarade, tako da će pravdu morati da potraže pred drugim sudovima.

"Radnici mogu da pišu ustavne žalbe, a da se potom obrate Sudu za ljudska prava u Strazburu", izjavio je Đorđević.

On je podsetio da je u jesen 2016. godine tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obećao radnicima da će do kraja godine početi isplata zaostalih plata, a na proleće ove godine obećao im je da će država vrlo brzo izaći sa konačnim predlogom rešenja tog problema.

"Od jeseni 2016. godine do sada mi smo dobili samo jednu minimalnu zaradu, a ove godine smo bili na jednom sastanku u Vladi Srbije i to pre četiri meseca. Od tada nismo dobili termin za sastanak, iako to stalno pokušavamo", naglasio je Đorđević.

Kako je kazao Đorđević, šest godina stalnih okupljanja ispred Gradske kuće zbog zaostalih plata predstavlja pravo "mučenje" za nekadašnje radnike Elektronske, Mašinske industrije, Jastrepca i drugih firmi koji sada imaju u proseku 65 godina.

"Godinama čekamo zarađene plate, a pare iz državne kase se svakodnevno dele 'kapom i šakom' drugima, kad god se pojavi neki problem", rekao je Đorđević.

Procenjuje se da oko 9.000 radnika u Nišu nije uspelo da naplati svoje plate pre nego što su njihove firme prestale da rade.

Pojedini radnici nisu uspeli da naplate više od 100 plata.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side