Novi multidisciplinarni programi na fakultetima u Srbiji
29.09.2020 Beograd

Novi multidisciplinarni programi na fakultetima u Srbiji

Novi multidisciplinarni programi na fakultetima u Srbiji Foto: Beta / Slobodan Miljevic
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas promociji dva nova "Master programa 4.0 - kreativna industrija" na Univerzitetu u Kragujevcu i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Brnabić je na predstavljanju tih programa u Beogradu rekla da oni povezuju svet tehnologije i umetnosti, a cilj je obrazovanje kadra neophodnog za dalji razvoj domaće industrije video-igara, objavila je Vlada Srbije na sajtu.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo zbog toga što visokoškolske ustanove u Srbiji razumeju i podržavaju reformisani pristup u sistemu obrazovanja, koji će doneti potpuno novu vrednost za mlade i društvo u celini.

"Master program 4.0 - kreativna industrija" je uveden prošle godine i uspešno se sprovodi - rekla je Brnabić.

Vlada je takvim programima nastojala da podstakne saradnju među fakultetima i univerzitetima u Srbiji, i njihovu saradnju s privredom, i s predavačima iz inostranstva i stranim univerzitetima.

Brnabić je navela da u tim programima učestvuje 13 državnih fakulteta, više od 300 domaćih i stranih predavača i 75 kompanija, čime studenti dobijaju mnogo više nego u uobičajenim master programima.

Pošto "Master programi 4.0" uključuju potpuno raznolike fakultete, poput Fakulteta umetnosti i Matematičkog fakulteta, "iz toga će za godinu i po dana izaći potpuno nova vrednost za mlade i društvo", rekla je premijerka, naglasivši da tako mladi imaju više mogućnosti da ostanu i rade u Srbiji.

Podsetila je na to da su mladi koji posle školovanja osnuju svoje firme, prvih 12 meseci rada oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa, a pripremljen je i program "Moja prva plata" koji im pruža šansu da steknu radno iskustvo i lakše se zaposle.

Na istom skupu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da je u strategiji obrazovanja do 2027. godine, čija je izrada u završnoj fazi, sve prisutnije obrazovanje za umetničke grupacije i zanimanja.

"Doneli smo i Strategiju pametnih specijalizacija u kojoj je kreativna industrija jedan od četiri velika cilja", predočio je Šarčević.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu, Nenad Filipović, rekao je da je taj univerzitet već godinu dana u "Master programu 4.0", i da su prošle godine upisana 24 studenta na program "Master IT 4.0", od kojih 80 odsto već radi u kompanijama širom Srbije.

Vršiteljka dužnosti rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu, Mirjana Nikolić, ukazala je na to da umetnost postaje sastavni deo svih privrednih i naučnih oblasti i disciplina, što -daje posebnu mogućnost studentima tog univerziteta da iskažu kretivnost.

Nikolić je objasnila da će iz novog master programa proisteći tri kratka programa - 3D modelovanje, muzika u video-igrama i zvuk u video-igrama, čime će se zadovoljiti velika potreba u kreativnim industrijama za stručnjacima tog profila.

Predstavnik inicijative Digitalna Srbija, generalni direktor kompanije "Saga" Nebojša Bjelotomić izjavio je da su IT i digitalizacija nova šansa i za kompanije, i za napredak društva i priključivanje svetskoj utakmici u konkurentnosti.

Po njegovim rečima, za kadrove koji prođu kroz dva nova "Master programa 4.0" prevashodno će biti zainteresovana "gejming industrija".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side