Novi evro-komesar za proširivanje: Cilj mi je da bar jedna zemlja postane članica EU kroz pet godina
04.12.2019 Brisel

Novi evro-komesar za proširivanje: Cilj mi je da bar jedna zemlja postane članica EU kroz pet godina

Novi evro-komesar za proširivanje: Cilj mi je da bar jedna zemlja postane članica EU kroz pet godina Foto: Beta, AP
Novi evropski komesar za proširivanje, Mađar Oliver Varheji, danas je izjavio da mu je cilj da bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana postane članica EU do kraja njegovog petogodišnjeg mandata.

Poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu rekao je i da je nužno da se politička pitanja rešavaju uz učešće svih stranaka u nacionalnim parlamentima.

"Hteo bih da ohrabrim sve da se vrate u nacionalne parlamente i tamo deluju, jer inače te zemlje neće moći da nas uvere daće biti u stanju da kao članice učestvuju u Evropskoj uniji", rekao je Varheji.

Za EU je, po njegovim rečima, "nužno da te zemlje imaju zajedničko razumevanje, zajednički nacionalni minimun poimanja šta je to uključivanje u Evropsku uniju i da zato bar zajedno otklone razmoilaženja kad je reč o učlanjivanju u EU".

Napomenuo je da "datumi učlanjenja ipak jesu osetljivo pitanje" i da je za brže priključivanje kandidata sa Zapadnog Balkana bitno da se učvrste pravna država, demokratija i sloboda štampe kao temelj razvoja i delovanja za članstvo uz nužno funkcionalnu tržišnu ekonomiju.

Komesar je rekao da nije stvar u tome da se "utvrđuju i posle menjaju rokovi, već da se obezbedi proces koji će do toga dovesti" i time odgovorio na pitanje poslanika kako EU može podstaći Srbiju i Crnu Goru da kroz tekuće pregovore brže krenu ka članstvu, recimo do 2025.godine.

On je objasnio da je neophodno da se u zemljama kandidata izgradi efikasna tržišna privreda "koja će raditi na naše i njihovo dobro", što će ubrzati i približavanje tih zemalja članstvu u Uniji jer, kako je podvukao, bez ekonomskog napretka zemlje kandidati ne mogu napredovati na putu ka prijemu u EU.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side