15.03.2019 Čačak

Novčane kazne za čačanske radnike jer nisu dozvolili sudskim izvršiteljima da uđu u fabriku

Novčane kazne za čačanske radnike jer nisu dozvolili sudskim izvršiteljima da uđu u fabriku Foto: Pixabay
Nekoliko radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku kažnjeni su novčanom kaznom od po 10.000 dinara zato što nisu dozvolili sudskim izvršiteljima da uđu u posed pogona za proizvodnju kugličnih vretena, rekao je danas predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Milutin Nikitović.

On je rekao agenciji Beta da je odluku o kazni doneo Privredni sud u Čačku, a u rešenju se navodi da je kazna izrečena "zbog ometanja sprovođenja izvršenja suda 25. februara".

Prema njegovim rečima, policija je tada legitimisala svih 50 radnika koji rade u pogonu "Kuglična vretena" i koji su blokadom ulaza sprečili sudske izvršitelje da uđu u pogon i preuzmu ga.

Sindikat očekuje da će svih 50 radnika, koji su nakon legitimisanja bili pozvani u policiju da daju izjave, narednih dana dobiti novčane kazne.

Radnici su 25. febraura blokirali fabrički ulaz i 14. put uzastopno sprečili sudske izvršitelje, koji su imali asistenicju policije, da uđu u pogon "Kuglična vretena" i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu sa kamatama narastao na oko 4,6 miliona dinara.

Sudski izvršitelji do sada su 14 puta pokušavali da uz asistenciju policije prinudno preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena, ali su radnici to svaki put sprečili mirnim protestom ispred ulaznih vrata pogona.

Menadžmet fabrike je kupcu objekta pre sedam meseci dostavio ponudu kojim bi bio obeštećen tako što bi mu bilo isplaćeno 5,6 miliona dinara, ali on je tu ponudu odbio i insistira na izvršenju.

Fabrički sindikati i radnici ističu da se imovina fabrike koja vredi oko 200.000 evra "prodaje" za dug od 30.000 evra i apeluju na nadležne da se izmeni Zakon o izvršenju kako se imovina građana i firmi ne bi prodavala "ispod svake cene".Predstavnici sindikata navode da je pogon "Kuglična vretena" od značaja za odbrambenu industriju o čemu postoji Rešenje Ministarstva odbrane iz 2017. godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side