Novaković (NS): Nema kompromisa s Vučićem, niti povlačenja pred njim
30.09.2020 Beograd

Novaković (NS): Nema kompromisa s Vučićem, niti povlačenja pred njim

Novaković (NS): Nema kompromisa s Vučićem, niti povlačenja pred njim
Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da opozicija može biti uspešna samo ako se protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića svakodnevno bori svim demokratskim sredstvima i ukazao da "s vlašću nema kompromisa".

"Moramo izaći Vučiću 'na crtu' i nikako se ne povlačiti, nego stalno ići napred. Ako napravimo korak nazad, on će nas izgaziti. Nema kompromisa s njim. Protiv takvih ljudi se mora boriti svakog dana. Ne pozivam na nasilje i brutalnost, niti na neodmereno ponašanje", rekao je Novaković u intervjuu portalu Istinomer.

Novaković je rekao da će Vučić, ako opozicija bude svakodnevno postavljala štandove, lepila plakate, organizovala tribine i svim raspoloživim sredstvima ukazivala na štetnost njegove vlasti, pre ili kasnije uraditi isto što i nedavno u Novom Sadu protiv Narodne stranke.

"Protiv mene, članova i aktivista Narodne stranke tada su zajednički reagovale Interventna brigada policije i Žandarmerija jer smo lepili plakate. To je nezabeleženo i predstavlja poruku kako će se režim ubuduće ponašati prema opoziciji", rekao je Novaković.

"Kada čuje kritiku, Vučić reaguje celim bićem, izobliči mu se izraz lica, kod njega ne postoje izrazi 'pogrešio sam', 'oprostite', 'izvinite', 'raspitaću se o onome o čemu me pitate, možda nisam dovoljno kompetentan za to' - toga nema u njegovoj političkoj kulturi", rekao je Novaković.

On je istakao da se zato "naspram Vučića mora stati čvrsto i stameno i razviti aktivizam koji podrazumeva dnevne aktivnosti i dnevno kritikovanje vlasti".

"O takvom aktivizmu sam najviše naučio od Zorana Đinđića. Neophodna nam je etika borbe i odgovornosti, a ne etika kompromisa i nagodbi s Vučićem, u kojima će on svakoga prevariti", smatra je Novaković.

Novaković je rekao da su kompromis s Vučićem "zamišljale stranke koje su izašle na lažne izbore 21. juna" i nisu prihvatile bojkot koji je "u tom trenutku bio jedino racionalno i analitički obrazloživo rešenje".

"Ušli su u 'dil' s njim i svi odreda su potopljeni, osim SPS-a i Aleksandra Šapića. Vučić je veštački povećao odziv na 49,7 odsto i potopio sve grupacije sa kojima je prethodno seo i 'izdilovao' da će ih prethodno pustiti u parlament i ponizio ih pred celom javnošću", dodao je Novaković.

Upitan o dijalogu s Vučićem o izbornim uslovima, Novaković je odgovorio da ne postoje okolnosti i uslovi da se s njim razgovara, jer "Vučić ne drži reč, on laže o svemu i laže potpuno".

"Ja bih razgovarao s predstavnicima evropskih institucija, ali sada ne postoje okolnosti i uslovi za razgovor sa Vučićem", zaključio je Novaković.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side