Nova stranka: Najgori izbori za proteklih trideset godina višestranačja u Srbiji
06.07.2020 Beograd

Nova stranka: Najgori izbori za proteklih trideset godina višestranačja u Srbiji

Nova stranka: Najgori izbori za proteklih trideset godina višestranačja u Srbiji
Nova stranka saopštila je da smatra da su ovi izbori verovatno najgori za proteklih trideset godina višestranačja u Srbiji i naveli da je Republička izborna komisija (RIK) usvojila izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, na isti način na koji je sproveden ceo postupak izbora - suprotno zakonom propisanih pravila.

Iz te stranke su pozvali sve domaće i strane posmatrače, da stanu u odbranu demokratije i da u svojim izveštajima ukažu na neverovatno urušavanje svih demokratskih pravila zbog kojih su ovi izbori "sve samo ne demokratski".

"Na ovaj način poljuljano je do krajnjih granica poverenje građana u izborni proces, čime je nanesena ogromna šteta ionako duboko podeljenom društvu na ivici konflikta", saopštili su iz te stranke.

Kako su istakli, vođenje otvorene funkcionerske kampanje, neravnopravna zastupljenost u medijima, plaćanje glasova, glasanje pod prinudom zbog pretnje gubitka posla, vođenje duplih biračkih spiskova su samo neki od razloga zbog čega se izbori ne mogu smatrati demokratskim.

"Pored svega toga na biračkim mestima nije se utvrđivao identitet birača skidanjem maske, a registrovano je i sugerisanje biračima za koga da se glasa, čime je SNS režim do kraja ogoleo svoju lažnu 'veliku pobedu'", stoji u saopštenju.

Izbori, dodaje se, koji su sprovedeni na Kosovu nisu imali članove biračkih odbora u proširenom sastavu, pa je izostala kontrola izbornog procesa. Rezultati su zatim utvrđeni van biračkih mesta u Raški i Vranju, što ih čini neregularnim.

"Svedoci smo da su se u javnosti pojavili ispravljani zapisnici i da, iako su podneti prigovori, nije utvrđeno šta je tačno bilo u džakovima od izbornog materijala", navodi se u saopštenju Nove stranke i dodaje da su nakon presuda Upravnog suda prigovori odbijeni, opet bez uvida u birački materijal.

"Sve ovo sugeriše na apsolutnu krađu glasova od strane režima", ističe se u saopštenju.

Napominje se da nisu utvrđeni rezultati u propisanom roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta, a rezultati ponovljenog glasanja uopšte nisu utvrđeni."Održavanjem 'elektronskih' sednica na način predviđen spornim Poslovnikom, onemogućeno je praćenje sednica od strane akreditovanih posmatrača i predstavnika medija", saopšteno je iz Nove stranke.

 

Odložiti plaćanje kredita tri meseca, porezi i doprinosi da padnu na teret države

 

Član Predsedništva Narodne stranke i predsednik Odbora za privredu i preduzetništvo Vladimir Kovačević izjavio je danas da bi plaćanje rata kredita bankama trebalo da bude odloženo za još tri meseca i da bi u tom periodu svi doprinosi i porezi za radnike trebalo da padnu na teret države, saopšteno je iz Narodne stranke.

Kovačević je rekao da "paket ekonomskih mera Narodne stranke podrazumeva i odustajanje države od naplate poreza na dobit za 2020. godinu po mesečnim akontacijama shodno završnom računu za 2019. godinu".

On je rekao da za predložene mere nisu potrebna dodatna sredstva iz "već prazne državne kase" i da bi odbijanje države da ih primeni predstavljalo nedostatak empatije prema građanima.

"Suočavamo se sa kataklizmom ekonomije zbog neozbiljnosti države i njenog nemara za zdravlje nacije i želje da se po svaku cenu održe izbori. Državni zvaničnici tvrde da je kasa prazna dok istovremeno obećana pomoć privredi još nije ni dodeljena. Opet smo pred zatvaranjem malih biznisa, a raste broj obolelih od virusa korona, među njima i ogromnog broja zaposlenih", naveo je Kovačević.

Kovačević je dodao da je država nesposobna da se suoči sa uticajem korona virusa na ekonomiju, pa privrednici razmatraju odustajanje od daljeg primanja 30.000 dinara po zaposlenom jer ta pomoć "manje pomaže opstanku preduzeća nego što pomaže otpuštanje radnika zbog nedostatka posla".

"Tromesečnim primanjem tih sredstava kroz paket pomoći za opstanak privrede, a do sada je primljeno dva puta po 30.000 dinara po zaposlenom, preuzeta je i obaveza neotpuštanja više od 10 odsto zaposlenih zaključno sa oktobrom. Ova mera je jedino imala smisao ako ima posla, međutim, posla nema i sve ga je manje", rekao je Kovačević.
 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side