22.09.2017 Beograd

Nova stranka: Hitna akcija i 10 mera za ispravljanje grešaka beogradske vlasti

Nova stranka: Hitna akcija i 10 mera za ispravljanje grešaka beogradske vlasti Foto: Beta/ Milos Miskov
Nova Stranka večeras je na tribini o urbanizmu i planiranju u Beogradu predstavila hitnu akciju i deset trajnih mera za popravljanje, kako je ocenjeno katastrofalnog stanja u toj oblasti za koje je odgovorna vlast.

Na tribini "Za popravku Beograda: Od suludog ka normalnom - saniranje štete i urbano sređivanje", predstavljen je Nacrt programa stranke u oblasti planiranja, izgradnje, upravljanja građevinskim zemljištem, stanovanja i životne sredine u Beogradu.

Predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić ukazala je na brojne probleme koje je Beograđanima doneo novi Zakon o stanovanjuu i održavanju zgrada.

"Taj zakon uvodi neke kategorije koje nisu dovljno jasne, ali ono što je jasno je da će to dovesti do novih nameta za svakodnevni život građana", rekla je ona.

Dodala je i da se postavlja pitanje dokle ti nameti mogu da se podnose i da li je ono što se dobija preko upravnika zgrada dovoljno da se izdrži i taj novi namet.

Član Saveta Nove stranke arhitekta Marin Kresić je rekao da je pripremljena hitna akcija i deset trajnih mera koji će ta partija sprovesti u Beogradu, ukoliko joj građani na predstojećim izborima ukažu poverenje.

Kresić je naveo i da se ta stranka zalaže za zaustavljanje svih nezakonitih i štetnih projekata aktulene vlasti pri poklanjanju gradskog zemljišta privilegovanim, poput Beograda na vodi.

Istakao je i da je neophodno da se gradskiim opštinama vrate nadležnosti, a u javnu upravu uvedu profesionalci umesto političara.

"Neophodno je sprovesti proces decentralizacije tako da opštine mogu same da donose urbanističke planove pri čemu je neophodno potpuno uključenje javnosti", rekao je on i ukazao da bi urbanističko planiranje u Beogradu trebalo da bude isto kao u Barseloni.

Prema njegovim rečima, uz izbacivanje improvizacije u planiranju razvoja grada, tu spadaju i reforma uprave i revizija javnih službi kao i uvođenje principa potpune javnosti u rad.

Revitalizacija i aktiviranje napuštenih prostora, uspostavljanje javnog saobraćaja koji funkcioniše uključujući i izgradnju metroa, kao i briga o zdravoj živonoj sredini, takođe spadaju u trajna rešenja Nove stranke za Beograd.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side