24.06.2018 | 10:00h ► 20:22h Beograd / Brisel

Vučić: U Briselu dogovoreno rešavanje problema u miru

Vučić: U Briselu dogovoreno rešavanje problema u miru Foto: Beta, European Council
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da je dogovoreno nekoliko važnih stvari za Srbe na Kosovu i Metohiji, među kojima da svi problemi moraju da se rešavaju u miru, uz međusobno poštovanje i garantovanje bezbednosti i sigurnosti građana.

"To je veoma važna poruka za Srbe na Kosovu i Metohiji. To je veoma važna poruka za građane Srbije", rekao je Vučić za Radio-Televiziju Srbije posle sastanka s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu.

On je kazao da je to važno jer postoje pitanja na koja nema odgovor.

"Postavilo bi se pitanje: 'Pa šta ako u toku leta neko krene da zauzima sever Kosova?'. Šta bi to bio naš odgovor? Da li bi naš odgovor bio vojni ili da imamo još jednu 'Oluju' ili 'Bljesak', kao što smo imali nekada. Politika Srbije mora da bude mnogo odgovornija od politike iz devedesetih i dvehiljaditih godina", kazao je Vučić.

Navodeći da se "moraju sačuvati Srbi na njihovim ognjištima", Vučić je poručio da se istovremeno "ne sme dozvoliti da se događaju tragedije".

"Obezbedili smo mir za naš narod, da niko ne gine", kazao je Vučić i istakao da je to "važna tekovina"

S druge strane, kazao je Vučić, u Briselu se razgovaralo i o pokušaju da se usredsrede na dijalog i pokažu da mogu da razgovaraju i počnu s rešavanjem otvorenih problema.

"Otvoreno smo razgovarali o mnogim pitanjima. Nisam preterani optimista, ali smo ta pitanja otvorili, što smatram veom važnim", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da želi da se pokuša da se kroz nastavak razgovora nađe rešenje, koje će biti racionalno, odnosno koje će odgovarati građanima Srbije i ukazati "respekt" i prema drugoj strani.

"Naše je da sačuvamo mir i da gledamo da nešto izvučemo ni iz čega što nam je ostavljeno. To je ono što smo radili danas, što ćemo raditi ubuduće", kazao je Vučić i dodao da se bori da "imamo nešto", a ne ništa.

Najavio je da će se "u narednom periodu prvo obratiti naciji" putem nacionalne televizije "kada bude video da li ima neke šanse da se napravi neka vrsta kompromisnog rešenja" koju neće potpisati, već sa kojom će "ići pred narod" da kaže da li to želi ili ne.

"Ako to uopšte bude bilo moguće. Danas mi to ne izgleda tako... Boriću se za normalnu budućnost Srbije i regiona", kazao je Vučić i dodao da ne može sa sigurnošću reći kada će se obratiti naciji, ali da će to učiniti kada "u glavi bude imao sliku šta je to što je moguće, ako je uopšte moguće".

Vučić je kazao da je danas u Briselu dogvoreno da se "dijalog intenzifikuje".

"Dolaziće predstavnici Evrope u Beograd i kada ih vidite i kada ih ne vidite. Dolazićemo mi u Brisel češće, to je sasvim sigurno", kazao je on.

Istakao je da za bilo koji kompromis moraju biti uključene "sve velike sile sveta", ako se srpski i albanski narod saglasale sa kompromisom, jer to niko ne može izvesti bez bolnih i dobrih stvari i za jedan i za drugi narod.


Foto: Beta, European Council

 

Tači: Težak sastanak s Vučićem

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras u Briselu da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Mogerini "bio teži nego što se može opisati", ali da se radi o stogodišnjem problemu.

"Nisam naivan da misli da ćemo odmah pronaći hitno i magično rešenje za budućnost", kazao je Tači nakon sastanka.

Rekao je da će sporazumom o normalizaciji odnosa obe strane dobiti mnogo, ali da je uplašen da će, ako ne postignu sporazum, izgubiti mnogo više, jer bi to štetilo evropskoj budućnosti zemalja, koje bi ostale izolovane.

"Ne možemo ostati žrtve gorke prošlosti već treba da gledamo ka beneficijama za budućnost zemlje i naših građana", kazao je Tači.

Tači je rekao da su se sa Vučićem saglasili da se dijalog nastavi u pravcu postizanja konačnog rešenja, ali nije isključio mogućnost da do konačnog sporazuma ne dođe.

 

Uoči dijaloga: Neodložno ZSO, ali i Gazivode na stolu

Stav je Evropske unije da Priština neodložno mora krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO), ali će danas na pregovaračkom stolu delegacija Beograda i Prištine biti takođe "sprovođenje svih dogovora" u Briselskom sporazumu, uključujući energetiku i nagodbu oko elektrane Gazivode na severu Kosova.

To su agenciji Beta preneli evropski diplomatski izvori koji su ukazali i na izjavu predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog Parlamenta Dejvida Mekalistera, koja odražava stavove Nemačke i još nekih članica EU, da je "prioritet stvaranje Zajednice srpskih opština, ali i da se pitanje energetike mora rešiti".

Mekalister je u raspravi o rezoluciji o Srbiji u SPO EP podvukao da "Srbija i dalje ulaže napore za normalizaciju odnosa s Kosovom", naglasivši da "i Kosovo i Srbija moraju da delaju u dobroj veri i blagovremeno na primeni postignutih dogovora".

Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice Federike Mogerini su predočili da se od Prištine "imperativno očekuje" da do početka avgusta, kako su obećale kosovske vlasti, bude izrađen statut ZSO.


Foto: Beta, European Council

 

Vlasti u Prištini su se dosad, a to je preko pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, oglušavale od početka primene ključnog dogovora o ZSO.

Vlasti u Beogradu su to, ocenjuju diplomate nekih zemalja izvan EU, mada to mišljenje dele i neke članice EU koje nisu priznale Kosovo, smatrale da je to preporuka nekih "moćnih svetskih zaštitnika" Kosova da se od Beograda iznudi što više i naročito dođe do povoljnijeg položaja Kosova u pregovorima o potpisivanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom.

Sada je došlo do preokreta u toj situaciji jer Beograd jasno stavlja do znanja da nikakav sporazum nije moguć pre nego što se krene u formiranje ZSO, što je jemstvo za institucionalnu zaštitu srpskog življa i versko-kulturne baštine Srba na Kosovu.

Danas popodne će se u Briselu sa šeficom Evropske službe za spoljne poslove Federikom Mogerini najpre bilateralno sastati šefovi delegacija Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, a potom je predviđen njihov zajednički sastanak.

Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je, govoreći o dijalogu s Prištinom, rekao da "srpska delagacija, kao i dosad, nema nikakve preduslove".

On je dodao da nije ni optimista, ni pesimista i da je posao državne delegacije da štiti interese svog naroda.

Tači je izjavio da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.

Ova runda dijaloga je prva posle marta ove godine i diplomate u Briselu kažu da je u međuvrenu došlo do prave krize u pregovorima, uz sukobe i neslaganja u vlasti i političkim krugovima u Prištini, ali i stavu Beograda da EU ništa ne čini da privoli Prištinu da ispoštuje ključni deo Briselskog sporazuma, a to je ZSO.

Vidljiv pritisak na dijalog vrše i Amerikanci koji traže da se što pre krene u sklapanje konačnog sporazuma o sređivanju odnosa Beograda i Prištine, mada oni to vide kao prevashodno neku vrstu priznavanja Kosova od strane Srbije.

Iz Vašingtona su Beogradu stizale i poruke da će se zajamčiti formiranje ZSO i zaštita srpskih crkava i manastira ako srpske vlasti pristanu na ulazak Kosova u međunarodne organizacije, dakle i u UN, što bi bilo priznavanje Kosova, ali je to Beograd odbacio.

U krugovima Federike Mogerini su takođe opovrgnute tvrdnje da se menja format Dijaloga i da bi u pregovore trebalo da se uključe neposredno Amerikanci, a čuli su se i glasovi da će se uključiti i jedan visoki nemački diplomata koji je bio šef UNMIK-a na Kosovu.

 

EEAS: Intenzivni i produktivni razgovori Mogerini s Vučićem i Tačijem

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini imala je "intenzivne i produktivne" razgovore u Briselu s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem o "okviru sporazuma sveobuhvatne normalizacije odnosa dve strane", saopšteno je danas.

Dogovoreno je da se narednih nedelja intenzivira rad, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) posle trojnog sastanka u Briselu.

U Briselu je danas održan trojni sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini. Prethodili su odvojeni susreti Mogerine s dvojicom predsednika.

 

autor: VV/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side