Nova ograničenja kojima je Vlada Kosova dopunila odluku o reciprocitetu u odnosima sa Srbijom
31.05.2020 Priština

Nova ograničenja kojima je Vlada Kosova dopunila odluku o reciprocitetu u odnosima sa Srbijom

Nova ograničenja kojima je Vlada Kosova dopunila odluku o reciprocitetu u odnosima sa Srbijom Foto: Pixabay
Vlada Kosova je u subotu donela odluku o izmeni i dopuni odluke o postepenom uvođenju reciprociteta u odnosima sa Srbijom, donete 31. marta i u time uvela nova ograničenja.

"U trgovinskim odnosima sa Srbijom postoje dokumenta o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima koja koriste nazive mesta ili sadrže druge elemente suprotne Ustavu Republike Kosovo i važećim zakonima, sadrže nazive mesta u Republici Kosovo, ali ne sadrže i naziv države, odnose se na Republiku Kosovo, ali bez naziva Republika Kosovo, ili sadrže bilo koji element koji negira nezavisnost ili suverenitet Republike Kosovo ili tretira Republiku Kosovo kao nejednaku" -  piše u odluci Vlade Prrištini.

Vlada ukazuje da "takva dokumenta neće biti prihvaćena i uvoz robe na koju se ona odnose neće biti moguć".

Po odluci Vlade, Agencija Kosova za hranu i veterinarstvo treba da koristi naziv i grb Republike Kosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

"Ekonomskim operaterima iz Srbije mora se obezbediti ulazna dozvola za svako vozilo sa robom koja ulazi u Republiku Kosovo. Zahtev za dozvolu za ulazak podnosi se dopisom ili e-mailom Kancelariji za vezu Republike Kosovo u Srbiji", kaže se u odluci Vlade.

Uz to, komercijalno preduzeće osnovano po pravilima vlasti u Srbiji, ne može biti priznato kao pravno lice na Kosovu.

"Bez obzira na oblik u kojem je organizovano u Srbiji, takvo preduzeće može biti (na Kosovu) priznato u skladu sa odrdedbama Zakona Kosova o kompanijama, kao što su: pojedinačno poslovanje fizičke osobe koja kontroliše preduzeće - kada postoji takva osoba; ili opšte partnerstvo fizičkih lica koja kontrolišu preduzeće - kada ih ima više".

Ovu odluku su dužni da sprovode Ministarstvo finansija i transfera, Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, Ministarstvo ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija, Agencija za hranu i veterinarstvo, Carina Kosova, Policija Kosova, Tržišni inspektorat, Agencija za registraciju preduzeća i druge relevantne institucije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side